11 овце са починали във ферма в Болярово, където не бяха допуснати ветеринари

Общество

18-09-2018, 17:26

Снимка:

Кадър/БНТ

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Животните са на Ани Петрова, охранявани от доброволци

Епизоотичната комисия за чумата в Ямбол заседава след нови случаи на починали животни в стопанството на Ани Петрова в Болярово. Собствениците отказаха да допуснат ветеринари за втора проба през юли, когато в областта се евтаназираха останалите стада заради положителни проби за чума по дребните преживни животни.

11 са починалите овце за последните пет дни. Рано тази сутрин е починало още едно животно, съобщава за БТВ собственичката на стопанството Ани Петрова.

Доброволците, които повече от два месеца охраняват стадото в Болярово, блокираха пътя на ветеринарите. Намеси се и полиция. До сблъсъци не се е стигнало.

Ани Петрова твърди, че не прикрива нищо и е отишла сама при ветеринарите със заявление по случая. Версията на собствениците на фермата е, че животните са преяли със зърно и това е причината за смъртта на овцете. За да бъде официално открита причината, ветеринарите трябва да извършат клинични прегледи.

Според заместник-министъра на земеделието Янко Иванов фермерката отдавна е трябвало да допусне ветеринарните органи да изяснят случая, да вземат необходимите мерки, за да се свърши с този случай. По думите му първо се създава прецедент, а после и опасност и за околните животни.