Цветанов: Има указ на президента – коментарите за война между институциите вече са затворена страница

Процедурата за промени в кабинета ще приключи утре

„Тази сага вече приключи“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод подписването на указа на президента за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е кандидат за министър на силовото ведомство.

„Радвам се, че президентът се съобрази с мнението на всички тези конституционалисти, които имаха възможността да изразят своето мнение, че тази съгласувателна процедура беше излишна“, подчерта Цветан Цветанов.

Относно съгласувателната процедура, която беше задействана вчера от министъра на вътрешните работи Валентин Радев той изтъкна, че съгласувателното писмо, изпратено до президентството, съдържа същият набор от документи – проекторешение на МС, мотивите за освобождаването на комисар Младен Маринов и негово заявление.

Причината за действията на президента Радев от ГЕРБ си обясняват и със съветите на експертите от неговата администрация, които му дават увереност да предприеме тази „хард“ позиция.

„Вие видяхте ли последната седмица и половина нещо друго в публичното пространство освен коментарите дали ще се подпишат оставките?!“, попита риторично Цветанов. Според него няма закон, който да изисква тази съгласувателна процедура.

„И днес на председателски съвет Явор Нотев, когото много уважавам, посочи, че няма такава хипотеза в чл. 36 на Закона за МВР и там си пише какви са основанията за освобождаване на главния секретар на МВР – несъвместимост, по собствено желание и при смърт и невъзможност да изпълни служебните си задължения“, позова се шефът на ПГ на ГЕРБ.

В партията са убедени, че ще получат подкрепа за гласуването на министерските оставки и избора на новите министри.

По повод забележките на Лозан Панов към качеството на нашето законотворчество Цветанов призова към взаимно уважение между институциите.

„Изпитваме респект към всяка една власт и както ние нямаме отношение за избора, който се прави във ВСС, така мога да кажа, че с думите си председателят на ВКС обиди 3 милиона българи, които са гласували за тези 240 депутати“, каза той.

Цветанов уточни, че ГЕРБ е готов с номинациите си за конституционни съдии и въпреки, че Цецка Цачева има нужния опит и качества, тя не е между тях.