Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за загиналите за освобождението на Южна Добруджа

Мисия Добрич

25-09-2018, 11:56

Снимка:

Кадър: Добруджа ТВ

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В Деня на Добрич

В Деня на Добрич Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи на военното гробище-музей заупокойна молитва за загиналите за освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество.
Мемориалният комплекс - най-големият в страната от времето на Първата световна война, е вечен дом на повече от 3500 воини от шест национални армии и пет вероизповедания.
Няма по-убедително отрицание на войната от военното гробище. Кървавият септември през 1916-а и Добричката епопея са мост към Крайовския договор, подписан през 1940 година. Това е исторически акт спестил кръвополития и върнал изконни български земи в отечеството, заяви в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов на възпоменателното тържество.
Представителна част на Военноморските сили отдаде почести за героите, пожертвали живота си за Добруджанския край. Паметта на воините почетоха областният управител Красимир Кирилов, народни представители, дипломати, почетни граждани на Добрич, делегации от побратимени градове.
На празника на Добрич по-късно днес ще се състои тържествена сесия на общинския съвет. В празничния афиш са включени много културни събития.