ЕП отделя 1.3 млн. евро за борба с двойните стандарти в ЕС

Свят

26-09-2018, 14:26

Снимка:

pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Средствата ще са за пилотен проект, предложен от българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков.

Бюджетната комисия в ЕП одобри почти 1.3 милиона евро за борба с двойните стандарти в ЕС. Средствата ще са за пилотен проект, предложен от българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков.

„Гласуването днес бе ключово. Отпуснатите средства ще бъдат използвани, за да финансират проучвания, целящи установяването на съществуващи, но непризнавани нередности, като нелоялни търговски практики, продукти с еднаква опаковка, но различно съдържание, а много често и несъпоставими цени, различно третиране спрямо потребителите от различните държави-членки“, обясни Емил Радев.

Според Андрей Новаков с одобрението на Комисия по бюджети се дава ясен сигнал, че проблемът с двойните стандарти е достигнал точка на недопустимост и са нужни незабавни мерки.

„Част от решението на този европейски проблем дойде от България, като това е първият път, в който се постига отпускането на конкретна сума за борба с този проблем“, изтъква Новаков.

Двойните стандарти при продуктите - не само храните, но също така и редица нехранителни продукти като козметика, тоалетни принадлежности и продукти предназначени за бебета - се забелязват вече повече от 10 години. Едва този месец обаче Брюксел призна официално за наличието на проблема.