Фалстарт на работата на НС - депутатите на БСП и ДПС не се регистрираха в зала

Политика

27-09-2018, 11:22

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Депутатите, провалили кворума, ще бъдат санкционирани, обяви Цвета Караянчева

Недостатъчно депутати се регистрираха в началото на днешния работен ден и председателят на НС Цвета Караянчева обяви нова регистрация след 10 минути, при която отчетените карти станаха 99. При третият опит за кворум системата отчете 106 депутати в зала и пленарното заседание не се състоя.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че е изключително разочарована от случилото се днес в пленарна зала, защото смята, че депутатите са отговорни хора, не такива, които представят „Визията“ си в работно време. Според нея днес е имало изключително важни точки в дневния ред като промените в закона за местното самоуправление и за лекарствата, които няма да минат. Председателят на парламента обяви:“ Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат две трети от възнаграждението си за днешния ден.“

Споменатата санкцията ще засегне всички депутати – тези в зала, които не са се регистрирали, тези в кулоарите, които не са влезли в зала, и всички останали без извинителни причини. Някои от народните представители са в законно одобрена командировка, поради което Цвета Караянчева обяви, че за в бъдеще сериозно ще прецизира кои командировки да разписва, за да има кворум в зала.

„Като председател на Събранието не говоря наши и ваши депутати, не съм засякла по групи колко човека отсъстват. Видях, че от БСП и ДПС нито един не се регистрира, ще проверя и другите парламентарни групи“, заяви тя.

Според Караянчева с тези действия депутатите не помагат за вдигането на рейтинга на парламента.