Най-ценното в "НДК 360" ще е общуването на хората с НДК

София Лайф

27-09-2018, 16:12

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Организаторите изразиха желанието си този спортен празник да се превърне в традиционен

„Спортът в контекста на културата и културата в контекста на спорта – те са едно цяло и начин на живот.“ Това е посланието, около което се обединиха организаторите на събитието „НДК 360” от Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Национален дворец на културата, Национална спорта академия „Васил Левски“ и Българска федерация по ориентиране, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Те представиха събитието на пресконференция в Литературен клуб „Перото“. То ще се проведе на 29 септември от 17:00 до 21:00 ч. вътре в НДК и в Парка около сградата и е част от ежегодната „Европейска вечер на спорта“.

Организаторите изразиха желанието си този спортен празник да се превърне в традиционен и отбелязаха големия интерес към него – само в дисциплината „спортно ориентиране из НДК” до момента са се записали над 150 човека, като записването продължава.

„За нас най-ценното в цялото събитие е общуването между хората, които ще се съберат около НДК. Не само участниците в спортните дисциплини, а и хората, които ще дойдат да прекарат свободното си време наоколо. Това е едно общуване с НДК, който отдавна вече е нещо много повече от своята архитектура и не случайно хората го наричат Дворец на културата. Пространството около НДК е прекрасно възстановено и всеки ден виждаме хиляди хора, които се срещат с приятели, разхождат кучетата си, т.е. това е едно чудесно място за общуване. Благодаря специално на Столична община, на Министерството на спорта, на Дойчин Боянов и на всички спортни федерации за положените усилия. Доказахме, че институциите трябва и могат успешно да взаимодействат в името на реализирането на една добра идея”, каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Той анонсира и следващата идея по посока на активното взаимодействие между столичния град, планината Витоша и НДК – изграждането на площадка в НДК за наблюдение на Витоша, модерно съоръжение, оборудвано с бинокли, което да привлича още повече посетители и туристи на града.

„НДК 360“ ще изпита възможностите на желаещите да се включат в дисциплините бегово изкачване, фасадно изкачване, спортно ориентиране из НДК и издигане с балон. Най-добрите от тях ще спечелят и покани за откриващия филм на тазгодишното издание на най-очакваното кино събитие през есента в България – Киномания – фестивалът, който показва големите филми преди големите награди.