Откриха храни с изтекла годност в склада, където пребиха журналист

Продуктите няма да стигнат до търговската мрежа

Във връзка със случая на нападнатия репортер от НОВА Димитър Върбанов Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространи съобщение, в което осъжда насилието срещу представителите на медиите.

Проверките във въпросните помещения за хранителни стоки във Велико Търново, където стана инцидентът, са приключили с няколко наказателни постановления за наличие на продукти с изтекъл срок за годност. По случая се води досъдебното производство от Районната прокуратура във Велико Търново. Всички намерени храни са веществени доказателства по него.

От БАБХ обясняват, че на 12 юни 2018 година инспектори от областния клон на агенцията и местни полицаи влизат в склада за търговия на едро с храни и откриват 7 тона продукти с изтекъл или липсващ срок на годност на обща стойност 22 500 лева. За констатираното нарушение е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4 000 лева.

След няколко дни е извършена и втора проверка в съседни на първите помещения. Намерени са 1.5 тона храни с изтекъл срок на годност, както и преопаковани на място продукти в хартиени пликове по 1 кг и 2 кг и течности, разфасовани в бутилки по 1 и 2 литра. За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4 500 лв. Помещението, в което са намерени храните, е запечатано.

След налагане на възбраните служители на Областната дирекция по безопасност на храните Велико Търново извършват редовни проверки на обекта за спазването им, съобщават от персслужбата на БАБХ.