Шумните тържества и работата на строежите в София спират между 22:00 и 08:00 ч.

Общество

27-09-2018, 18:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Общинският съвет прие новата Наредба за обществения ред

Столичният общински съвет /СОС/ прие новата Наредба за обществен ред и сигурност в София. Документът беше подкрепен от 36 общински съветници от общо 45.

Наредбата ограничава вдигането на шум в жилищни сгради, които са в режим на етажна собственост. Партитата и шумните тържества са забранени вечер от 22 ч. до 08 ч. сутрин. Озвучителни уредби или шумни машини, в т.ч. прахосмукачки, могат да се включват сутрин от 08 до 14 ч. и след обяд от 16 до 22 ч.

След 22 ч. е забранено и използването на фойерверки.

Ограничението в тези часове важи и за свиренето на музикални инструменти и пеенето. При неспазване на забраната санкциите започват от глоба в размер на 200 лева и достигат имуществена санкция в размер на 600 лева.

Новата наредба регламентира и допустимия шум от строителни обекти. На строежите се забранява работата от 22ч. до 08 ч. в работни дни и изцяло в празнични и почивни дни. Изключение ще се прави само при аварийните ремонти или при продължителен производствен цикъл като това става след разрешение от районния кмет.

Наредбата за обществения ред забранява и миенето на стъкла на автомобили, продажбата на вестници и всякаква друга търговска или развлекателна дейност, която се извършва на кръстовища или на пътното платно. Рисуването и писането по стени и огради без предварително разрешение също ще се санкционира.