Без референдум за смяната на часа, най-вероятно оставаме на лятно часово време

Политика

28-09-2018, 09:31

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Кореспонденцията между администрацията на хартия спира до края на годината, заяви Томислав Дончев

"Изключвам възможността за референдум, както се предвижда в други страни. Смятам, че е напълно възможно от догодина да останем на лятно часово време.“ Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него първо трябва да се направят конкретни проучвания и анализи от експерти и лекари, но по-голямата част от хората желаят да се запази лятното часове време.

Отказът от смяната на времето официално бе предложен от Европейската комисия след допитване през лятото.

Вицепремиерът коментира и отношенията между институциите като подчерта, че напрежение има, но не и война.

„Война между институциите не е хубаво да има, защото някой така се използва институционалната мощ на едно ведомство срещу друго, но напрежение между тях не винаги е вредно да съществува“, заяви вицепремиерът Дончев. По думите му, подобно напрежение между институциите е уредено в Конституцията, защото те трябва да се контролират.

С уточнението, че не иска да влиза в ролята на съветник на президента, Дончев заяви, че от работата на президентската институция трябва да се вижда ефект.

Регистър на обществените поръчки съществува в момента, въпросът е кога ще сработи платформата за възлагане и приемане, в която всички обществени поръчки да се извършват в електронен вид, заяви коментира още Дончев.

Тази електронизация крие известни рискове за малките общини и институции, които ще се затруднят. Затова тя ще се извърши на вълни в рамките на следващата година. Първо ще се започне от големите, държавни институции и ще се стигне до най-малките звена. Това е една от стъпките към електронното правителство, допълни Дончев.

"Кореспонденцията между администрациите на хартия трябва да остане в миналото в рамките на годината. В момента, грубо казано, 80% от всички видове администрации - министерства, агенции, областни администрации, общини, са готови и свързани по електронен път", обясни вицепремиерът.