Мениджъри от чужбина, работещи в сферата на културата, се обучават в София

Мисия София

28-09-2018, 15:49

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Над 120 културни мениджъра от България са имали възможност да надградят своите знания и умения

Софийската Академията за обучение на мениджъри работещи в културата се утвърди като Регионална балканска академия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на обучението, предават от общината.

"Започнахме през 2013г. като инициатива, която беше част от кандидатурата на София за титлата Европейска столица на културата, но този проект е един от многото примери, които не бяха създадени само заради участието на София в това състезание, а се разви през годините и се утвърди като успешна международна практика", посочи още Фандъкова. От миналата година програмата на Академията се провежда в партньорство с Гьоте Институтите в Солун и Букурещ, а тази година към това партньорство се присъедини и Сараево.

„Така превръщаме Академията в иновационна лаборатория за култура, както и място за опознаване и създаване на контакти“, подчерта столичният кмет.

Йорданка Фандъкова посочи и различните финансови механизми, които Академията предлага за подкрепа на малки проекти на Гьоте институт и програмите на Столичната община „Култура“ и „Европа“.

От миналата година за първи път Асоциация за развитие на София подготви годишна публикация с текстове на участници в Академията от София, Солун и Букурещ и експерти. Сборникът съдържа 16 статии, обединени в 3 направления: Цифрови и технологични иновации в културата, Социални иновации и нови публики, Иновации заедно – политики и практики. По данни от международната платформа AКАДЕМИЯ, която обединява публикации от цял свят до сега Сборникът на Академията за мениджъри в културата има 500 цитирания, 10 от рейтинговите университети по цял свят са споменали тази публикация. Тази година публикацията ще бъде на тема, свързана с културно-историческото наследство, каквато е основната тема на обучителната програма.

През тези 5 години от развитието на Академията вече над 120 културни мениджъра от България са имали възможност да надградят своите знания и умения. От миналата година в Академията взеха участие още 100 представители от Солун и Букурещ. Академията за мениджъри в културата вече разполага с над 220 културни оператори от балканските държави, които са посланици на нови културни политики и нови управленски модели в културата.