Кибертероризмът е актуална заплаха и с оглед на предстоящите европейски избори

Според евродепутата Емил Радев

Кибертероризмът е актуална заплаха още повече с оглед на предстоящите европейски избори, защото фалшивите новини, дезинформацията, кибератаките могат да окажат голямо влияние върху вота, заяви депутатът от ЕНП-ГЕРБ в Европейския парламент Емил Радев пред журналисти в Добрич. Той коментира, че мрежа, примерно, от 300 000 фалшиви профила и ботове могат да обърнат общественото мнение в коя да е страна-членка на Европейския съюз.
Емил Радев допълни, че и държавни институции, и малките и средни фирми са особено уязвими към кибертероризма. Евродепутатът цитира анкетно проучване, според което 80 на сто от малките и средни фирми у нас знаят за заплахата, но нямат достатъчно ресурси да се борят с нея.
В Европейския съюз до една година ще бъде създадена Агенция по киберсигурност, така че да бъдат подпомогнати и държавите-членки, и бизнеса да се справят с кибератаките, каза Емил Радев, който е докладчик по програмата "Дигитална Европа" за бюджета за следващия програмен период. По тази програма за периода 2021-2027 година се предвижда да бъдат отпуснати 9.3 милиарда евро, които ще бъдат вложени не само в киберсигурност, но и в електронните правителства, електронните услуги, новите киберумения на гражданите на Европейския съюз, поясни евродепутатът.
Емил Радев и евродепутатът Андрей Новаков днес ще дискутират с гражданите на форум "Добрич в Европа - какво следва?", организиран от областния информационен център.