Добруджанци се поклониха пред паметта на загинали в Първата световна война, погребани в Румъния

Поклонението пред войнишкия паметник в село Аджигьол, окръг Тулча, бе урок по родолюбие под патронажа на областния управител Красимир Кирилов

На 30 септември 2018 г. родолюбиви добруджанци се поклониха пред паметта на загинали българи в Първата световна война и погребани в Румъния. Поклонението бе по инициатива на председателя на фондация „Духовност“ Юлияна Гианти. То премина под патронажа на областния управител Красимир Кирилов и бе организирано със съдействието на народните представители Даниела Димитрова от ПП ГЕРБ и ВМРО Йордан Йорданов. Отдаването на почит пред паметта на жертвите на войната пред възстановения войнишки паметник в село Аджигьол, окръг Тулча, бе своеобразен урок по родолюбие за възпитаници на гимназията по туризъм в Добрич с директор Нели Апостолова и млади състезатели от КК „Самурай“ с треньор сенсей Димитър Христов, учители по история от добрички училища, Зорница Михайлова – общински съветник от ОбС град Добрич, заместник областният управител Красимир Николов, граждани.

         В гробището в село Аджигьол, където е възстановеният паметник от г-жа Гианти, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия и Епископията в Тулча отслужиха заупокойна литургия и панихида. Деца и възрастни положиха пред паметника цветя и венци в знак на признателност.

         Областният управител Красимир Кирилов връчи на румънските свещеници от името на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан писмо до Негово Преосвещенство епископ Висарион, ръководител на Епископия Тулча, в което митрополит Йоан изразява своята вяра, че съвместната богослужба ще е проява на братската любов между двата православни народа, които се събират пред гробните места на своите покойници, за да се помолят за тях. През август писмо до Негово Преосвещенство епископ Висарион да бъде позволено съвместно съслужие на български и румънски свещеници изпрати и областният управител Красимир Кирилов. Г-жа Гианти направи дарение на Епископията в окръг Тулча в знак на признателност.

         С историческите дати и събития учениците и участниците в групата запозна Радослав Симеонов - главен експерт „Военни паметници“ в дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната.

         Участниците в поклонението посетиха също крепостта Енисала, манастирите Кокош и Челик дере. Групата посети и село Михаил Когълничану, където положиха цветя пред плочата на Апостола на свободата – Васил Левски.