Цвета Караянчева: Проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция

Обсъжда се механизъм за увеличаване през следващата година на капиталовата субсидия за малките общини

Проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към участниците в 13-ата годишна среща на местните власти, съобщава БТА. По думите й депутатите от парламентарните комисии и представителите на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ редовно обсъждат проблеми, които са от изключително значение за развитието на регионите и са свързани със законодателни промени.
Цвета Караянчева каза, че парламентът ще подкрепи всяка добра идея на общините, която бюджетът позволява да се реализира. Председателят на парламента съобщи, че се обсъжда механизъм за увеличаване през следващата година на капиталовата субсидия за малките общини, които имат по-малък данъчен капацитет.
Знам, че вашата болка е състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, обърна се Караянчева към кметовете. По думите й и в обновяването на пътната инфраструктура трябва да се отчитат разумните възможности на държавата и посочи, че бюджетните излишъци ще бъдат реализирани в различни политики. Това, което е възможно, ще бъде дадено на общините, заяви председателят на Народното събрание.
Цвета Караянчева обобщи, че с взаимната си подкрепа парламентът и общините трябва да дадат ясен сигнал към гражданите, че основните цели на законодателната и местната власт ще бъдат постигнати - да бъдат гарантирани сигурността, просперитетът и благополучието на хората.