Камерната зала на драматичния театър в Добрич ще бъде именувана на неговия създател

Добрич Лайф

03-10-2018, 12:10

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отново "Гераците" на добричка сцена

Премиера на „Службогонци” в Драматичния театър

По повод 90-годишнината от основаването на трупата

Камерната зала на драматичния театър "Йордан Йовков" в Добрич ще бъде именувана на неговия създател Атанас Попов по повод 90-годишнината от основаването на трупата, съобщи на БТА директорът на културния институт Иван Мандев. Именуването ще бъде обявено на 12 октомври, когато ще бъде върхът на честванията на годишнината с Есенен театрален салон.
Атанас Попов - художник и театрален деец, поставя началото на професионалното театрално изкуство в Добрич през 1928 година като основава първата драматична трупа "Студия". След възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през 1940 година учредява Добрички общински театър и почти две десетилетия е негов художествен ръководител. До смъртта си през 1980 година Атанас Попов е секретар на Съюза на артистите в България.
Камерната зала, която ще носи неговото име, е сцена на постановки от световната и българската драматургия и разполага със 131 места за ценителите на театралното изкуство.
Есенният театрален салон, в чийто афиш за 90-годишнината са записани редица спектакли, ще представи на 12 октомври най-новата постановка на театъра - "Преспанските камбани" по Димитър Талев, съобщава БТА.