Мартин Димитров е шампион на Държавния турнир за мъже в Санта Марина

Спорт

04-10-2018, 12:08

Снимка:

БФТенис

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Пет българки на осминафинал на международния турнир за жени с награден фонд 15 000 долара

Мартин Димитров (НСА) стана шампион на Държавния турнир за мъже с награден фонд 2000 лева от календара на Българската федерация по тенис (БФТ), който завърши днес на Тенис център „Санта Марина" в Созопол, а победители на двойки са Мартин Илиев („Барс" Велико Търново) и Христо Валеов („Локомотив" София), предават от Българската федерация по тенис.

Във финала на сингъл Мартин Димитров се наложи над Мартин Илиев със 7:5 6:0 и спечели титлата без загубен сет. През месец май на предния турнир за мъже в Санта Марина от същия ранг Димитров достигна до финала, където обаче загуби от Александър Донски. На трето място сега се наредиха Ивайло Керемедчиев („Дема" София) и Христо Валеов.

Мартин Илиев и Христо Валеов се класираха за финала на двойки след драматичен обрат в полуфинала срещу Диан Недев („Шуменец" Шумен) и Васил Димитров („Виа Тенис Стар", София) с 2:4 5:3 10:5, а в мача за титлата бяха много по-убедителни и спечелиха с 6:4 6:1 срещу Венци Иванов („Левски" София) и Юри Хачатрян („Локомотив" София).

Турнирът за мъже на Тенис център Санта Марина премина при отлична организация въпреки проблемите, които дъждът създаде през изминалите дни. Неколкократните отлагания на мачовете доведоха до удължаване на турнира с един ден и на промяна на формата на срещите преди финалите.

Междувременно пет български тенисистки се класираха за осминафиналите на международния турнир за жени „Созопол Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара, който продължава до неделя. Топсъбитието от есенния календар на Тенис център „Санта Марина" е от календара на Международната федерация по тенис (ITF) и е валидно за световната женска ранглиста.

Поставената под №1 Юлия Стаматова победи днес в първия кръг участвалата с „уайлд кард" Розалина Юсева с 6:3 6:0. Следваща съперничка на водачката в схемата е Зиновия Ванева, отстранила с 6:0 6:1 квалификантката Денис Генчева. В друг изцяло български мач Любослава Перухова се наложи над Беатрис Спасова с 6:1 7:6(3).

№7 в схемата Габриела Михайлова и Цвети Йотова пък отстраниха тенисистки от Румъния. Михайлова победи Мария Виктория Негоита с 6:3 6:3 и ще спори за място в четвъртфиналите срещу Кристина Милетич (Сърбия). Йотова надигра ветеранката Габриела Аура Зарновеану с 6:3 6:2 и ще има тежка задача срещу №4 Анна Уколова (Русия).

Още шест български тенисистки участваха в основната схема на турнира за жени, но отпаднаха в първия кръг – шампионката от международния турнир до 18 г. миналата седмица Денислава Глушкова, нейната съотборничка от националния отбор до 14 г. по програмата на БФТ „3Т – Тенис Тийм Талант" Стела Пеева, 15-годишната Дария Радулова, Мелади Тодорова, Кристина Капитанова и Ани Вангелова.

Младата ни надежда Дария Радулова пък е единствената българска представителка в полуфиналите на двойки. Тя и румънската й партньорка Оана Смаранда Корнеану отстраниха в първия кръг Любослава Перухова и Диана Живулович (Германия) с 6:1 6:3, а днес се наложиха над Мелади Тодорова и Дога Селен Такунячи (Турция) с 6:3 7:5. Всички други българки напуснаха надпреварата на двойки.

Международният турнир за жени „Созопол Санта Марина Къп" е последното състезание за този сезон от изключително богатия календар на Тенис център „Санта Марина", който се реализира в партньорство с Община Созопол и БФТ. През 2018 г. комплексът е домакин на 3 международни турнира – за мъже с награден фонд 15 000 долара, за жени от същия ранг и за юноши и девойки до 18 г., на редица държавни и регионални турнири от календара на БФТ, както и на множество любителски, детски и други прояви. Тук в предишните години са се провеждали и Европейско първенство по плажен тенис, турнир от световното отборно първенство за мъже за Купа „Дейвис" и т.н.

Едноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол разполага с 8 "Грийн Сет" корта (ITF сертифицирана акрилна настилка) с фантастична гледка към морето. В последните години в тенис курорта са проведени над 30 престижни национални и международни състезания, над 500 състезатели от повече от 50 страни са взели участие в турнирите в Созопол.