Представят "Въоръжение от Първо хилядолетие преди новата ера от фонда на РИМ- Шумен"

Добрич Лайф

04-10-2018, 17:45

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фотоизложба "Преклонение пред вечността – Атон, Света гора“ представят в Пловдив

Експонатите са в РИМ в градския парк "Св. Георги"

На 3 октомври  2018 г. в музея в Градския парк "Св. Георги", бе открита временна експозиция на тема свързана с оръжието на древна Тракия и по специално на най-могъщото племенно обединение в района на Гетското царство. Представени са елитни паметници от най-богатата колекция от въоръжение, съхранявана в българските музеи.  Тя е притежание на Античният отдел на Регионален исторически музей (РИМ) – Шумен и наброява над 4000 единици. Основна заслуга за създаването на сбирката е на покойният археолог Георги Атанасов, посветил голяма част от живота си на събирането и изследването на тракийското въоръжение. Представени са елементи от защитното и нападателното въоръжение за близък и далечен бой от целия предримски период.
Оръжието впечатлява с голямото си разнообразие. Може да бъде проследено влиянието на различни народи, преосмислено и развито от местните трако-гетски воини. В изработката на въоръжението личи високото професионално майсторство на местните занаятчии. За първи път в Добрич са показани елементи за производство: каменни калъпи за отливане на бронзови стрели от скитски тип, показващи така характерния за гетското царство, културен микс с конните народи.

Най-добре представено е нападателното оръжие за близък бой: мечове, махайра, криви ножове, акинаци, бойни брадви и върхове на  копия. От оръжията за далечен бой са показани бронзови и железни върхове на различни типове стрели и метателни копия, както и изстрелвани от прашка ядра с елипсовидна форма.

По-слабо застъпено в експозицията е използваното от вишата аристокрация защитно въоръжение и снаряжение. Представени са бронзови и железни шлемове, ризница и нагръдници от епохата. Централно място между тях заема известния, украсен с релефни изображения, шлем от Кълново. Интересен акцент в експозцията са находки от похода на наследника на Александър Велики, Лизимах срещу гетския цар Дромихед. Елитната войска на Лизимах е била снабдена с най-съвършенното за епохата оръжие и обучена в най-ефективните бойни тактики. Срещу тогавашната гетска държава се изправят покорителите на древния свят - сплав от силни млади мъже и опитни ветерани, завоювали много победи в битки с най-могъщите империи и най- силните армии на елини, перси, саки и индийци. Въпреки това, суровите войни на Дромихет, разбиват и пленяват македонския василевс, написвайки най-славната страница от бойната история на древна Тракия. Археологически находки пряко свързани е тези събития са основните елементи от въоръжението на македонската армия, показани в експозицията. Емблематични за периода
и изключително редки оръжия са железните елементи (връх, втулка и затилък) от сариса. Това е основното оръжие на македонската фаланга, с която Александър Велики покорява тогавашния свят. Показани са също мечове на хоплити (тежки пехотинци), къса махайра (оръжие на кавалерист), както и оловни ядра от прашка с надписи на македонските владетели - любимо оръжие на македонските стрелци. По-малко място в експозицията е отделено на гетското оръжие: криви бойни ножове, железни брадви и върхове на копия. Представено е и въоръжението на съседните варварски племена: скитски акинаци, бронзови върхове на стрели и железни пики, келтски меч и тракийска ромфея.
Автори на експозицията са главните уредници от РИМ – Шумен: Станимир Стойчев и Нина Дянкова.
 


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"