Зам.-министър Андонов и кметът Иво Димов се включиха в Европейската седмица на спорта #BeActive в Димитровград

Събитието се проведе под формата на открит час по физическо възпитание в Основно училище „Пенчо Славейков“.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов и кметът на Димитровград Иво Димов се включиха в спортния празник в града, част от Европейска седмица на спорта #BeActive.
Събитието се проведе под формата на открит час по физическо възпитание в Основно училище „Пенчо Славейков“.
„Така би трябвало да изглежда всяко едно училище в България. И всъщност това, което ние правим с Вас, е да покажем, че наистина мястото на спорта е в училището, в училищния двор, в училищните салони. От тук тръгват състезателите в елитния спорт и ако няма спорт в училището, няма да има спорт и в спортните клубове. А всяка една инвестиция в спорта е инвестиция за бъдещето на нацията. Не говорим за олимпийски, световни шампиони, а за здравето, което е най-важно за всеки човек“, каза Андонов по време на откриването на празника.
Кметът на община Димитровград Иво Димов благодари на зам.-министър Андонов и Министерството на младежта и спорта за посещението и насърчи учениците да продължават да спортуват.
„Аз съм изключително щастлив и горд от това, което се случва в областта на спорта в нашия град. Вече 7 години ние се стремим да надграждаме спортната си база, която е уникална и е пример за много градове. С помощта на държавата реновирахме спортната зала на Димитровград. Правителството помогна с близо 3 млн. лв. на общината и смея да твърдя, че в област Хасково, това е най-модерното и най-голямото спортно съоръжение“, каза Иво Димов.
В Основно училище „Пенчо Славейков“ професионални треньори проведоха с децата тренировка по футбол и волейбол. По време на игрите учителите пък направиха викторина, в която се включиха всички деца. На най-добре представилите се ученици, които показаха отлични познания в областта на спорта, заместник-министър Андонов връчи специални подаръци, както и спортни пособия за училището.
Тази учебна година стартира в община Димитровград с откриването на напълно обновена спортна база на дворовете в шест училища, сред които и ОУ „Пенчо Славейков“. В тях се обучават 74% от учениците на Димитровград. В училищните дворове има изградени напълно нови игрища за баскетбол и волейбол, футбол, лекоатлетически писти, тенис на корт, бадминтон, фитнеси на открито, площадки за безопасност на движението. Игрищата са съобразени с потребностите на определеното училище, тъй като това са както основни училища, така и гимназии. Стойността на проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ е 6 031 000 лв.
Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот и се провежда за четвърта поредна година в България. Целта на инициативата е да стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност.
Национален координатор на инициативата за България е Министерството на младежта и спорта. Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България са част от проекта на ММС „Бъди активен - избери твоя спорт и се забавлявай“, който е съфинансиран по Програма „Еразъм +“.