Кой носи отговорност за горящите сметища край АМ "Тракия"?

Животът

10-10-2018, 11:16

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

​Петима са ранени след верижната катастрофа край Ихтиман

Движението на АМ "Тракия" беше затворено в продължение на часове

Мъгла, дим от сметище и верижна катастрофа блокираха магистрала "Тракия" за часове в понеделник. Петима души пострадаха, като трима от тях са в болница. Пет пожарни коли гасиха сметището преди магистралата да бъде отворена.

Това не е първият инцидент в този участък. Преди година, отново след самозапалване на затвореното сметище край Ихтиман, 40 коли се удариха на магистралата една в друга.

"В момента сметището не гори, но екипи на пожарната са на място, за да следят за повторно самозапалване", обясни за Нова Телевизия кметът на Ихтиман Калоян Илиев.

Той заяви, че първият сигнал за горящо сметище е подаден още в понеделник в 05.20 ч. По негови думи, ако сметището е било предпоставката за верижната катастрофа, тя щеше да се случи тогава. Ихтиман е котловина и тежките мъгли са често явление в района, добави той.

"Входирали сме проект към Министерството на околната среда и водите. Чакаме финансиране, за да можем да започнем рекултивирането на сметището", каза още Илиев.

Във вторник експерти от РИОСВ извършиха замерване на въздуха и замърсяване. Анализът не е отчел превишения.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен