Асоциация "Докосни дъгата" и родни футболни клубове протегнаха ръка на българските училища в Молдова

Кампанията има за цел да покаже, че за българския спорт няма граници

Родни футболни тимове, сред които и трите ни гранда, вече имат отбори в българските училища в Молдова. Това стана възможно благодарение на общите усилия на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата", футболните клубове и проекта ОБМН /Обединена българска младежка нация/, който освен да се бори с агресията и зависимостите, има за цел да популяризира и съхранява българските спорт, история, образование и култура в страните с българско малцинство.

Първото събитие по проекта се проведе в Молдова. Там, за пръв път бяха създадени отбори в българските училища, като подкрепата си за кампанията дадоха ръководствата на Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия и Арда.

"Това са първите български клубове, които вече имат своите малки отбори в Молдова. Споразуменията ни с тях са всяка година да подсигуряваме екипи и спортни артикули, за да може скоро да направим "българско първенство” там. А ПФК Лудогорец взе решение в ежегодния им тренировъчен камп да приемат 5 талантливи български деца от Молдова", сподели д-р Ангелова, която се зае със задачата да положи основите на кампанията. За целта тя обиколи българските училища в страната и разговаря с директори, учители, родители и ученици, за да се запознае с проблемите им.

По време на посещението й, в български теоретичен лицей “Васил Левски” в столицата Кишинев бе сформиран отбор на "Левски", а в Теоретичен лицей “им.М Тузлова” в Кирсово - футболен тим "Лудогорец". Състав на "ЦСКА" създадоха в Тараклия - това се случи в едноименната гимназия. “Славия” също има свой ученически отбор в Молдова - основите му бяха поставени в теоретичен лицей “Твардица” в Твардица. В кампанията се включи и “Арда” - тимът от Кърджали вече има свои последователи в Теоретичен лицей “Св. Паисий Хилендарски” в Кортен.

Навсякъде, с огромен трепет, децата облякоха получените футболни екипи, като обещаха с гордост и чест да защитават честта и емблемите им.

Много книги за историята на спорта и футбола получиха нашите сънародници в Молдова, както и исторически комикси, осигурени от фондация "Въздигане", която от години работи активно за съхраняването на българския дух и опресняване на историческата ни памет.

С поздравителен адрес от министър Красен Кралев започваше всяка една среща на д-р Денислава Ангелова, като в него се посочва, че за ММС е изключително важно колкото може повече българи да се занимават системно със спорт и да бъдат физически активни.

ОБМН /Обединена българска младежка нация/ е продължение на проекта на асоциация "Докосни дъгата" - „Младите хора- Бъдещето на България – това сме ние“ по програмата за хазарта към Министерство на младежта и спорта. Кампанията има за цел да покаже, че за българския спорт няма граници.

Запознаване със спортните успехи на България, развиване на активна спортна дейност, съхранение на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало, поглед към настоящето и затвърждаване на устойчивите национални ценности – това са част от акцентите, заложени в програмата на ОБМН и насочени към българската младеж зад граница. та младеж зад граница.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"