Министър Кралев участва в Конференцията на министрите на спорта към Съвета на Европа

България и Казахстан подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в 15-ата Конференция на министрите на спорта към Съвета на Европа. Форумът се провежда в Тбилиси, Грузия. На форума присъстваха заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батаини-Драгони, президентът на Европейските олимпийски комитети Янеш Косиянчич, министър-председателят на Грузия Мамука Бахтайдзе, министри, отговарящи за спорта и представители на над 40 страни. Свои представители на Конференцията имаха значими организации като WADA, CAHAMA, Асоциацията на Европейските елитни атлети, Международния център за спортна сигурност и др.
Министър Кралев изнесе речи в двата основни панела на форума – „Борба с корупцията в спорта“ и „Защита на човешките права в спорта: задължения и споделени отговорности“. Eдна от ключовите речи бе на Франческо Ричи-Бити, председател на Асоциацията на международните федерации, участващи в летните олимпийски игри и член на изпълкома на Международния олимпийски комитет и член на Изпълнителния комитет на WADA.
“Горд съм, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС поставихме сериозен акцент върху проблема с корупцията в спорта и манипулацията на спортни състезания и успяхме да върнем отново въпроса в дневния ред на Европа”, заяви Красен Кралев. По думите му, България е активен партньор във всички международни инициативи, посветени на борбата с манипулирането на спортни състезания.
Българският министър бе категоричен, че спортът има огромно влияние върху всички обществени кръгове и е подходящо поле за послания в защита на човешките права. Красен Кралев даде пример с младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където за първи път в историята на олимпийските състезания броят на жените спортисти е равен с този на мъжете. “Спортните прояви се превръщат в еталон за други области на обществения живот – за зачитане на правата на всички хора без значение от техния пол, религия, раса, физически увреждания, социален и национален произход”, категоричен бе министър Кралев.
В рамките на работното посещение на министър Кралев в Грузия бе подписано и двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на спорта между Министерството на културата и спорта на Казахстан и Министерството на младежта и спорта на България. Според Меморандума антидопинговите организации на България и Казахстан ще си сътрудничат с цел да допринесат за глобалната борба срещу употребата на допинг в спорта, двете страни ще обменят добри практики в управлението на спортни обекти и съоръжения и ще бъдат насърчавани контактите между националните им спортни организации. На подписването на споразумението присъства и посланикът на България в Грузия Десислава Иванова.