София участва в Третата среща на кметовете във формата 16+1 в Белград

Мисия София

17-10-2018, 15:32

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Първата среща на кметовете в този формат се проведе в София през септември 2016 г.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на Постоянната комисия по европейските програми, проекти и международно сътрудничество към Столичния общински съвет Ирина Йорданова участват в Третата среща на кметовете и министрите на транспорта във формата "16 +1". Форумът е част от инициативата за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ и се провежда от 15 до 17 октомври в Белград, съобщават от Столична община.

Домакини са сръбският вицепремиер и министър на транспорта Зорана Михайлович и кметът на Белград проф. Зоран Радойчич, но събитието бе уважено от президента на Сърбия Александър Вучич.

Сред участниците във форума са министърът на транспорта на Китай Ли Сяопън и зам.-кметицата на Пекин Ванг Хонг, кметове и транспортни министри от 16-те държави от Централна и Източна Европа. От българска страна участва и зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.

Ирина Йорданова, която е и директор „Европейски програми и проекти“ в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ води бизнес-делегация в състав: Изабела Джалъзова - зам.-председател на Контролния съвет на КРИБ, Виолета Иванова - Президент на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация (БАБТИ), собственик на „Българските символи“ ЕООД , Десислава Дончева - председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Цън Цон - съветник към Специализираното звено на Дипломатическия институт към МВнР по въпросите на платформата за сътрудничество "16+1" и инициативата „Един пояс, един път“, и собственик на Тераленд Груп, и Николай Ценков – управител на Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Членовете на българската делегация участват в различните панели на конференцията.

Темата на срещата в Белград са инвестициите в транспорта и туризма. На тази тема бе презентацията на зам.-кмета Дончо Барбалов, в която той представи предимствата на София и възможностите за инвестиции и бизнес в българската столица. В този панел своите градове представиха и градоначалниците на Белград, Загреб, Будапеща, Подгорица, Сараево и др.

Инициативата „16+1“ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.

Първата среща на кметовете в този формат се проведе в София през септември 2016 г., втората бе миналата година в Черна гора, третата е сега в Белград, а следващата ще бъде в Тирана.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"