Петкова: Изграждането на подстанция "Евмолпия" ще даде тласък на инвестициите в Пловдив

Инвестицията в съоръжението е на "Електроразпределение Юг" – част от структурата на "EVN България" ЕАД

Изграждането на подстанция "Евмолпия" ще даде тласък на инвестициите в Пловдив и региона. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в официалната церемония за начало на изграждането на новото съоръжение – първата от 20 години градска стационарна електрическа подстанция в страната. Инвестицията в съоръжението е на "Електроразпределение Юг" – част от структурата на "EVN България" ЕАД.

В церемонията участваха също и посланикът на Република Австрия у нас Н.Пр. Андреа Вике, кметът на община Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, регионалният мениджър на EVN за България Робърт Дик и председателят на Съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ Карл Денк.

В изказването си пред участниците в церемонията министър Петкова подчерта, че всеки лев, инвестиран в инфраструктура, е инвестиция в сигурност. Тя поздрави EVN за избора на високотехнологичното съоръжение, което ще се управлява дистанционно и по този начин рискът от инциденти ще бъде сведен до минимум.

Енергийният министър припомни още какво значение имаше изграждането на подстанцията през 2011 г. за развитието на индустриалната зона край Пловдив и изрази увереност, че подстанция „Евмолпия“ ще има също такава положителна роля за силно населената централна част на града и е предпоставка за нейното бъдещо развитие. Това е знак за сериозното отношение на ЕVN към гражданите и гостите на Пловдив и сериозна стъпка за гарантиране сигурността на електроснабдяването за потребителите в района, подчерта министър Петкова.

Посланикът на Австрия Н.Пр. Андреа Вике благодари на енергийния министър за доброто сътрудничество с ЕVN. Тя подчерта, че Австрия отчита  позитивните промени в инвестиционния климат в страната и подкрепи това със следния пример: "Това е първият месец от моя мандат като посланик, а вече участвам във втора церемония за започване на австрийска инвестиция в България".