Срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 година иска бизнесът

Животът

23-10-2018, 09:08

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина

Срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 година иска бизнесът, съобщи btvnovinite.bg. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина, а целта на промените е изсветляване на икономиката.

Като личен лекар и доктор Брънзалов ще бъде засегнат от промените. Все още не знае дали ще купи нов апарат или ще модернизира стария, така че всяка касова бележка да се отчита на 5 минути пред данъчните.

"Допълнителен административен проблем, губене на време със задания, които не са на практика нашата работа – нашата работа е да си лекуваме болните”, каза д-р Николай Брънзалов.

Едно от заведенията, освен в преоборудване на касовите апарати, ще трябва да инвестира и в софтуер, с който управлява продажбите. Приходната агенция настоява той да се промени така, че да няма шанс за двойно счетоводство. Всичко това обаче е непредвиден разход за бизнеса:

"Единият вариант е да се вдигнат цените в заведението, другият вариант е да се намалят заплатите на служителите, което не е приятно”, коментира Павлин Петров, управител на заведение.

IT експертите смятат, че смяната на софтуера ще отнеме повече време, отколкото приходната агенция е предвидила:

"Няма да ни достигне времето, защото бройката на IT специалистите, които могат да въведат тези промени, е малка”, обясни Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

А общите разходите за бизнеса ще са значителни:

"Между 35 и 100 милиона лева само за промяна на фискалните устройства като разход. Освен че е голяма сумата и периодът, в който трябва да го извърши, също е прекалено кратък”, заяви Станислав Попдончев от БСК.

От НАП обаче твърдят, че време за отлагане няма:

"Загубите в бюджета от укриване на приходи в търговските обекти от търговци на едро и дребно надвишават дори загубите, които търпим от ДДС измами”, каза Васил Панов от НАП.