Научната лаборатория за деца на Байер посреща близо 500 ученици в Пловдив

Домакин на събитието за втора поредна година е Аграрният университет

Детската лаборатория за приложна и забавна химия и биология, организирана от Байер България ЕООД, която привлече интереса на над 2000 деца в периода 2015-2017 година, беше официално открита на 24-ти октомври 2018 г. в Пловдив.
Домакин на събитието за втора поредна година е Аграрният университет – Пловдив.  Заради огромния успех на инициативата, през 2018 г. лабораторията ще се проведе в рамките на три дни (24-26 октомври 2018 г.), а сесиите за записване, което се осъществява през училищата, са увеличени.  
По време на инициативата представители от Факултета по растителна защита и агроекология на Аграрния университет – Пловдив, както и олимпийски състезатели по природни науки ще демонстрират пред ученици от начални и основни училища в Пловдив интересни експерименти, които имат за цел да покажат забавната страна на химията и биологията. Най-интересните сред тях показват как се изолира ДНК от банан и как се правят лава лампа и преспапие в домашни условия. Организаторите уточняват, че опитите са подходящи за деца на възраст между 6 и 12 години. Записването на учениците се осъществява организирано през училищата, като всички училища в град Пловдив са поканени да запазят час до запълване на сесиите.
Между 29 и 31 октомври инициативата ще се проведе в Варна. Повече информация за записванията учителите могат да намерят на следните линкове за Пловдив и за Варна.
„Любопитството за научаване на това как функционира нашият свят и експериментирането са двигателите на човешкия прогрес. Те стартират от искра, запалена и поддържана от детството. Това е и мисията на Научната лаборатория за деца на Байер – да поддържа тази искра в нашите деца, като им представя вълнуващи и интересни "научни" експерименти. Да откриват света и да експериментират по забавен начин!“, коментира Габор Равицки, управител и търговски директор Дивизия Кроп Сайанс, Байер България ЕООД.
Проектът се осъществява с подкрепата на Регионалното управление на образованието, София – град, Регионално управление на образованието, Пловдив, Регионално управление на образованието, Варна и с приятелската подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултета по растителна защита и агроекология на Аграрния университет - Пловдив.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен