Обновяват училища и детски градини по ОП "Региони растеж“

Според проекта предстои и изграждане на нова детска градина на улица "Богомил“

Детските градини „Перуника“ и „Снежанка“, двете сгради на ОУ „Любен Каравелов“, детска ясла „Детски смях“ ще бъдат напълно ремонтирани, съгласно проект BG16RFOP001-1.003-0001 „Образователна инфраструктура“ – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, Процедура „BG16RFOP001-1.003 – Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“.
В ДомА на културата „Борис Христов“ се проведе пресконференция, на която беше представен проектът. Според проекта предстои и изграждане на нова детска градина на улица „Богомил“.
Общата стойност на проекта е 18 106 266.94 лв., от които безвъзмездна финансова помощ -15 953 713.05 лв., национално финансиране 2 393 056.97 лв. Собствения принос на община Пловдив е 2 152 553.89 лв.
Целта на този проект е да допринесе за подобряването на условията за предоставяне на грижи в ранна детска възраст, както и на образователни услуги в град Пловдив. В проекта са включени 6 обекта за ремонт и реконструкция. Капацитетът на образователната инфраструктура в града ще бъде оптимизиран, включително чрез изграждането на нова детска градина.
Цялостното обновяване на обектите ще доведе до по-качествена среда за образование и повече възможности за спорт на децата и учениците. Внедряването на мерки за енергийна ефективност ще отговори на потребността от намаляване разходите на енергия и ресурси – в съответствие с приоритетите за опазване на околната среда и добро финансово управление на публичните институции.
Ще бъдат направени функционални промени по сградите, подмяна на дограма, ще се положи топлоизолация, подмяна на подова настилка, шпакловане и боядисване на стени и ремонт на санитарни помещения, монтаж на нови врати и други, ремонт на вътрешна и външна ВиК инсталация, изграждане на поливна система, ремонт на отоплителната, вентилационната и климатизационната инсталации, ремонт на електроинсталацията – вътрешно осветление, доставка и монтаж на пътнически асансьор и кухненски асансьор;
Работи се по вертикална планировка и озеленяване – направа на настилки, засаждане на широколистни и иглолистни дървета, засаждане на жив плет, доставка и монтаж на детски съоръжения.
Подменено ще бъде оборудването в детските и класните стаи, както и в кухненските блокове.
Изграждане на закрит плувен басейн и физкултурен салон ще бъде изграден в ДГ „Перуника“, в новата детска градина и в детската ясла, а този на ДГ„Снежанка“ ще бъде основно ремонтиран.
Разположението на повечето обекти в територия с етническо разнообразие ще улесни достъпа до образование на деца от ромски произход и впоследствие ще подпомогне тяхната социална и икономическа интеграция.
Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца и трябва да приключи на 03 февруари 2021 г.