Скулптор и преподавател подеха инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Мисия

08-11-2018, 17:26

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общинска комисия извършва постоянен мониторинг на всички монументи

Двама млади великотърновци подеха гражданска инициатива за почистване на паметниците в Старата столица. Идеята е на скулптора Мартин Митев и на преподавателя по български език и литература Георги Кръстев. Началото те поставиха, като измиха и почистиха старателно монумента на Петко Р. Славейков в кв. „Варуша“. Двамата изчистиха и прилежащата градинка, а също ремонтираха и боядисаха оградата около паметника.

Инициатива на Мартин Митев и Георги Кръстев бе подкрепена от Община Велико Търново и от Регионалния исторически музей. Тя е свързана и с предстоящата 191-годишнина от рождението на Петко Славейков.

„Искаме да покажем другата гледна точка на разбирането на гражданско съзнание и гражданска инициатива. Надяваме се, че това ще мотивира хората в нашия град да се грижат още повече за културните ценности“, разказа Мартин Митев, който е и експерт, отговарящ за паметниците на територията на общината.

Специално сформирана общинска комисия извърши обстойна проверка на състоянието на всички паметници в града и общината. Те са под постоянен мониторинг, извършван от екип от експерти, ръководен от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Предстои почистване и частична реставрация на паметника „Майка България“, вече е възложено проектирането.

В детайли е проверено и състоянието на паметника на Асеневци, включително със заснемане на фигурите от въздуха. Констатациите са, че никъде целостта на металната пластика не е нарушена, нито е разцепена, а състоянието й е задоволително предвид възрастта на монумента. Община Велико Търново поддържа връзка с Крум Дамянов, който е ръководител на авторския колектив, изработил паметника. Експерти от екипа му ще пристигнат в старопрестолния град, за да проверят лично състоянието на паметника и да дадат препоръки за най-добрите мерки за поддръжката.

Най-късно през идната пролет ще бъде отстранено и частичното пропадане на настилката павираната настилка в района на паметника на Асеневци. Решен е проблемът с отводнителната система, остава да бъде подравнена основата и да бъдат пренаредени паветата.