Министър Кралев: Четвъртото издание на тенис турнира Sofia Open се очертава като най-силното до сега

Имената на играчите бяха обявени от новия турнирен директор Горан Джокович

Четвъртото издание на тенис турнира от сериите АТП 250 Sofia Open се очертава да бъде най-силното до сега. Това заявих по време на представянето на първите 7 тенисисти, които са потвърдили участие. Имената на играчите бяха обявени от новия турнирен директор Горан Джокович.

В „Арена Армеец” ще играят №11 в световната ранглиста Карен Хачанов (Рус) и актуалната млада звезда на световния тенис и №15 в света Стефанос Циципас (Гър), който снощи спечели Мастърса на новото поколение за играчи до 21 години в Милано. Още четирима от топ 30 са потвърдили участие в София - №21 Николоз Басилашвили (Груз), №24 Роберто Баутиста Агут (Исп), №28 Фернандо Вердаско (Исп) и №29 Гаел Монфис (Фр). На Sofia Open ще видим и бившия №3 и носител на три титли от Големия шлем Стан Вавринка (Швейц), който игра и през февруари 2018 г.

Турнирът ще се проведе в зала „Арена Армеец” от 3 до 10 февруари 2019 г., а билетите са в продажба от понеделник.

"И трите турнира, проведени до момента, бяха изключително успешни и аз съм убеден, че предстоящата надпревара също ще бъде организирана на най-високо ниво. България вече е марка в световния спорт като организатор на събития от най-висок ранг и четвъртото издание на Sofia Open със сигурност ще затвърди тази наша позиция.

Благодаря на нашите партньори от Brand plus за съвместната ни работа. Благодаря и на Българската федерация по тенис за дългогодишните усилия, които полага не само за организирането на подобни турнири, но и за развитието на тениса сред подрастващите и хората с увреждания. В момента има една много силна млада вълна от български тенисисти при момчетата и момичетата. Достатъчно е да споменем само успехите на Адриан Андреев и Пьотр Несторов, който е номер 1 в света в своята възрастова група. Това ще бъде уникален шанс за тях да се срещнат с най-добрите тенисисти в света", написа министър Кралев във Фейсбук.

Турнирният директор на Sofia Open 2019 Горан Джокович му благодари за подкрепата, която оказва на турнира и му подари фланелка и топка с автографи на племеника му Новак Джокович. Той заяви, че с играчите, които са обявени, със сигурност ще сме в топ 3 на турнирите от сериите АТП 250. Горан добави, че ще направи всичко по силите си, за да убеди Новак Джокович да играе в България.

Кей Годхинди – изпълнителен директор на Sofia Open и официален представител на притежателя на правата Dubai Duty Free, обяви, че турнирът се е присъединил към телевизионния пул на АТП заедно с 14 други събития и така от 2019 г. Sofia Open ще бъде излъчван в над 100 страни по света. Наградният фонд през 2019 г. ще бъде 524 340 евро. 

Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков пък благодари на всички, помагат не само за турнира, но и за цялостното позициониране на тениса. Той уточни, че обявените 7 играчи са само първата група, която вече е подписала договори, като се очаква още интересни имена.