Един от най-влиятелните диригенти в света Йорма Панула ще дирижира Софийската филхармония на 22 ноември

Афиш

12-11-2018, 09:25

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Солисти в концерта са цигуларката Лия Петрова и сопраното Мария Радоева

Финландският диригент Йорма Панула е сред най-почитаните диригенти в света и един от "60-те най – влиятелни личности в музиката", включени в изданието на BBC Music Magazine от ноември 2000.  На 22 ноември в зала „България“ той ще се включи в звездния 90-и сезон на Софийската филхармония. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев и Симфония  № 4 от Густав Малер.

На Софийска сцена големият диригент излиза в компанията на две изключително талантливи дами – цигуларката Лия Петрова, която смело щурмува звездния връх в Германия и сопраното Мария Радоева – ученичка на Райна Кабаиванска и изгряваща звезда в италианските оперни театри.

Възпитаник на академията "Сибелиус", Йорма Панула е ученик на Лео Фунтек и Франко Ферара. Творческият му път го е срещал с най-добрите оркестри и най-добрите музиканти. Той е дългогодишен преподавател в Кралската датска музикална академия в Копенхаген и в Кралския колеж по музика в Стокхолм. Сред неговите ученици са световноизвестни имена като Есса-Пека Салонен, Юка-Пека Сарасте, Мико Франк, Саша Мякиля, Адриан Прабава и Осмо Вянскя.

Солист в Концерта за цигулка и оркестър № 1 на Прокофиев ще е една от най-обичаните млади български цигуларки Лия Петрова. Нейните интерпретации се посрещат винаги с огромен аплауз от родната публика. Лия Петрова казва, че обича много това произведение, считано за един от най-романтичните шедьоври на руската музика.

Във втората част на концерта филхармониците ще представят Четвъртата симфония на Малер – спечелила си признание за най-загадъчното произведение на австрийския гений. Солист ще бъде сопраното Мария Радоева. Уч еничката на Райна Кабаиванска печели италианската публика със своя темперамент, прекрасен тембър. Младата певица  предимно на европейските оперни сцени и въпреки че няма много изяви в родината си, споделя, че винаги с удоволствие пее пред българската публика.

Билети за концерта на цени от 25 до 50 лв все още се намират на касата на зала „България“ и в партньорските мрежи – Ивентим, Тикетсбг и Ипей.