Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт за катастрофа с четирима загинали

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и допуснал пътнотранспортно произшествие с четирима загинали.

Обвинението срещу Р. В. е за това, че на 13.08.2017 г. на път гр.Плевен – гр.Ловеч, в близост до кантон „Люляк“, обл. Плевен, при управление на моторно превозно средство – автобус, марка „Сетра“,  нарушил правила за движение по пътищата по ЗДвП и ППЗДвП, както се движил с превишена скорост и по непредпазливост причинил смъртта на четирима човека – престъпление по чл.343,  вр. чл.342  от НК 

На 13.08.2017 г. пострадалите Румен З. и Любов З., заедно със своята дъщеря и техния внук посетили с.Орешак, общ.Троян, с цел туризъм. Придвижвали се с лек автомобил „Форд Фокус“, като в следобедните часове потеглили за гр.Плевен. По същото време от гр.Плевен в направление гр.Пловдив, потеглил пътнически автобус „Сетра“, по редовна линия за превоз на пътници, управлявано от обвиняемият.

В района на кантон „Люляк“, на прав пътен участък автобусът се движел със скорост от 78 км/ч, като навлязъл в зона, регулирана с пътен знак В26 (Забранено е движение със скорост, по-висока от означената) – 60 км/ч. Когато двете моторни превозни средства се намирали на разстояние от около 110 м. едно от друго, лекият автомобил – управляван от пострадалият Румен З., внезапно променил посоката си на движение и навлязъл в лентата за насрещно движение. Обвиняемият възприел навлизането на този автомобил в неговата лента за движение и предприел екстремно спиране на автобуса. В този момент лекият автомобил рязко завил на дясно и започнал да се прибира в своята лента за движене, но въпреки това, между двете превозни средства последвал сблъсък.  В следствие на ударът, возещите се в лекия автомобил пътници починали на място.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.