В Пловдив е най-големият център на ремонт на ендоскопи в Европа

Това е най-динамичната високотехнологична компания

„През последните три години Пловдив и регионът се превърна в успешен пример за бързоразвиващи се производство, бизнес, IT индустрия, туризъм и услуги. Само за миналата година са открити 36 000 нови работни места, които са повече от разкритите в цяла северна България“, това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при откриването на разширената база на фирма Пентакс Медикъл България ЕООД.

Това е най-динамичната високотехнологична компания сред малките и средни предприятия, а приходите й за 2017 година възлизат на над 28 милиона лева. В Пловдив се намира най-големият ремонтен център за ендоскопи в Европа, където се осъществява високотехнологичен процес с висококвалифицирани кадри.
Компанията стъпва на пазара през 2012 г. и след 6 години вече разширява своята дейност, като инвестицията е в размер на 8 милиона лева.

„Почти половината от икономиката на Пловдив е в индустриално производство, но сърцето на растежа са малките и средни компании, които продължават да инвестират и да разширяват своята дейност.

Пентакс е чудесен пример за това как за 6 години може да се направи такъв голям център, който да обслужва Европа и Близкия Изток“, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов и уточни, че в Пловдив икономиката се трансформира, като вече се свежда до по-високотехнологичното производство.

През 2012 г. са назначени 31 служители, а днес те вече са 120. Всеки новоназначен преминава през няколкомесечно специализирано обучение.

Сервизният център е разположен на 3000 кв.метра.

Компанията е основана през далечната 1919 година и подпомага за образната диагностика на рака на дебелото черво, на стомаха, на хранопровода.

Акцентът е най-вече върху диагностицирането на рака на дебелото черво, който е трета причина за смъртност по света.

В Америка през 1997г. след направени превантивни мерки за прегледи за рак на дебелото черво за хора над 50 години, смъртността е намаляла с 30 %. В Китай и Тайланд също се реализира подобна политика за скрининг на пациенти.

Това обясни Хосе Бермудез, директор услуги в Пентакс. Той обясни, че разрастването на бизнеса е благодарение на успешната работа на екипа в Пловдив, доброто качество на ремонтите, заради което се е увеличил и броят на уредите за ремонт.

След официалното прерязване на лентата гостите разгледаха отблизо мястото, където се ремонтират ендоскопите.

Заради успешноразвиващата се дейност на компанията има идея в близко бъдеще ремонтната база да се превърне в производствена.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на район Северен Ральо Ралев, д-р Мариана Чолакова ,почетен консул на Федерална република Германия и други.