Фандъкова: София е национален лидер в областта на сектора на комуникационните и IT технологии

Това каза кметът при откриването на Глобалния технологичен форум в НДК

Столична община подкрепя събития в областта на информационните и комуникационните технологии, които показват на света таланта и креативността на нашите програмисти, както и възможностите да се прави бизнес в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Глобалния технологичен форум в НДК, организиран от Иновационен център, Столична община, Асоциация за развитие на София и партньори.

Кметът Фандъкова заяви, че София разполага с конкурентноспособен човешки капитал от високо образовани професионалисти, особено в сектора на информационните и комуникационни технологии и креативните индустрии.

Миналата седмица София бе домакин на глобален форум на стартъпи, като нашият град кандидатства и бе избран за това домакинство. Тук се взеха важни решения за развиване на мрежи от стартъпи в Централна, Източна и Западна Европа. Основателно София вече се споменава от различни световни медии като Дигитална столица на новите пазари.

София е национален лидер в областта на сектора на информационните и комуникационните технологии с огромен потенциал за водещо място в Европа. България няколко години подред е на първо място в Европа и на девето в света в най-престижната класация за аутсорсинг дестинации. Най-бързо развиващата се индустрия в България е аутсорсингът на Ай Ти бизнес процеси, който расте с двуцифрени темпове през последните 4 години и носи приходи от износ за над 1 млрд. евро годишно. Тя генерира около 3% от БВП на страната. Над 85% от всички заети в сектора (над 25 000 души със средна възраст 25,5 години) са в столицата.

За да насърчим и развиваме тези силни страни на София, преди 4 години Столична община започна да организира хакатони, на които поставя конкретни задачи, а след това помагаме на победителите да развият своите идеи, каза също кметът на София.

Този уикенд, между 30 ноември и 2 декември, в София ще се проведе хакатон, който се организира от Столична община чрез Визия за София. В рамките на събитието ще се търсят решения за управление на градската среда в столицата.