Столична община създава организация за разделно събиране на стари дрехи в специални контейнери

Стари дрехи са използвани от дизайнери, които създадоха специална модна колекция, представена на модния форум Green Fashion Days

"Горенето на дрехи за битово отопление влошава значително качеството на въздуха, който всички дишаме. Затова създаваме организация за разделно изхвърляне на старите дрехи в специални контейнери. Така ще предотвратим повторното им събиране и нереграментирано изгаряне. По мое предложение до края на 2018 г. такива специализирани контейнери за текстил ще се разположат на територията на Столична община и ще се обслужват от организациите по оползотворяване на текстил." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на зеления моден форум Green Fashion Days.

За първа година Столична община е партньор в реализацията на една от модните колекции, които се представиха по време на форума: социалното ревю "Детокс на гардероба: втори живот".

През септември пилотно бе организирано събирането на стари дрехи и обувки в стационарни контейнери и мобилен пункт като за по-малко от месец бяха събрани 4,5 тона стар текстил. Част от дрехи са използвани от дизайнери, които създадоха специална модна колекция, представена в рамките на модния форум Green Fashion Days.