Зам.-министър Андонов награди най-активните училища в Европейски ден на спорта в училище

Връчи почетни плакети на ММС и спортни пособия на най-активните училища

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи почетни плакети на ММС и спортни пособия на най-активните училища, взели участие в инициативата Европейски ден на спорта в училище, който през тази година се проведе под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
Инициативата се организира за четвърта поредна година, като се координира от Сдружение „БГ Бъди активен“ и има подкрепата на ММС от самото й начало през 2015 година.
Отличията за най-активни училища в Деня на спорта в училище спечелиха 81 СУ „Виктор Юго“, град София, СУ „Васил Левски“, град Гълъбово, СУ „Свети Свети Кирил и Методий“, град Видин, XI ОУ “Христо Ботев”, град Благоевград и ОУ „Св. Климент Охридски“, град Хасково.
Специалната награда за най-много физически активни дни в училище завоюва СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, а наградата за цялостен принос получи СУ „Христо Смирненски”, с. Кочан, обл. Благоевград.
„Изключително се радвам, че на мен се падна честта да връча тазгодишните награди. Поздравявам не само победителите, но и всички, които се включиха в инициативата. Радвам се, че всички заедно правим опит да накараме все повече млади хора да бъдат активни, да се занимават със спорт и той да стане част от техния живот“, заяви зам.-министър Андонов.
Представителят на Сдружение на „БГ Бъди активен“ Николета Янева благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата, която оказва на инициативата и връчи на зам.-министър Андонов специален сертификат.
Тази година Европейския ден на спорта в училище беше част и от Европейската седмица на спорта #BeActive, по време на която ММС организира открити уроци по физическо възпитание с треньори по вид спорт в училища в 13 града на България. Целта е да се покаже колко важни за възпитанието на децата към системна физическа активност са часовете по физическо възпитание в училищата.
В събитията от инициативата Европейски ден на спорта в училище през тази година се включиха над 90 000 ученици от 410 учебни заведения в цялата страна и около 11 000 преподаватели и родители.