БГ строителите с 3,73 евро заплащане на час – най-евтини са в ЕС

Политическите атаки идвали от големи чужди фирми, които подвеждали БСП – родните компании били пречка за тях

Средната почасова ставка на българските строителни работници е 3,73 евро и е най-ниската в ЕС.Дори китайските строителни работници получават средно по 5 долара на час, което прави 4,24 евро. Данните обявиха във вторник от ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), която днес ще изкара 1000 строителни машини в едната лента на бул. „Цариградско шосе” след 8-и километър.

Те ще протестират  заради политическите атаки срещу строителния бранш.

Паралелно с това ръководството на камарата ще връчи на парламента и Министерския съвет декларация за спиране на политическите нападки срещу строителния сектор, под която вече са събрани над 50 хил. подписа.

„Искаме и среща с президента и се надявам да успеем да договорим такава”, каза във вторник председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев.

Заплащането на труда определя около 9% от крайните цени в строителството, а останалите разходи са за материали и енергия. Всичко това води до факта, че изграждането на магистрали и други съоръжения у нас е най-евтино в целия ЕС.

Според строителите зад политическите атаки стоят големи чужди фирми от бранша, които подвеждат „някои политически партии”.

Терзиев визира конкретно искането на БСП за външна експертиза на качеството на магистралите в България. Строителите са възмутени от това, че в БСП първо са ги приели и на думи са ги подкрепили, а след това лидерката им Корнелия Нинова заявила, че са отишли при нея да настояват да оттегли искането за независима експертиза.

„Тази среща на “Позитано” 20 беше планирана далеч преди те да заговорят за проверката. И при тях, както и при останалите партии искахме просто подкрепа”, увери Терзиев.

КСБ настоява за дългосрочна визия за развитието на строителния бранш, тъй като през следващия програмен период еврофондовете ще предоставят на България между 12 и 15 млрд. евро.

„Няма фирма в Европа, която да не желае да участва в разпределянето на тази баница. Но да сте виждали тук да идват немски или испански работници? Идват само техните инженери и наемат нашите работници на място. Българските строителни фирми, особено големите, са пречка за тях. Оттам идва цялата атака”, заяви инж. Терзиев, като припомни, че през годините се е случвало големи фирми от страни-членки на ЕС да печелят обекти у нас за 120 млн. евро и да превъзлагат цялата работа на български фирми срещу 120 млн. лв.

Той заяви, че в регистъра на КСБ напоследък са вписани към 25 нови големи чужди фирми, включително и от Китай и Мексико. Вписването им дава по-сигурен достъп до нашия строителен пазар, тъй като за редица строителни дейности участие в обществени поръчки се допуска само за регистрирани членове на камарата.

„Да не мислите, че тези фирми са се вписали само за да узнаем за съществуването им”, каза Терзиев.

Един от главните проблеми пред строителния бранш и конкретна причина за случаите на некачествено строителство е липсата на кадри, заявиха от ръководството на КСБ. Затова строителите настояват да има национална политика за подготовка на специалисти в бранша с участието на министерствата на образованието и на труда и социалната политика.

Боя се, че в резултат на тези политически атаки срещу нашия бранш още повече от служителите ни ще отидат там, където вече отидоха половината - в чужбина, каза Терзиев.

Браншът настоява най-вече за създаването на регламенти в строителството, включително и за почасовите ставки. Терзиев показа немския регламент за формиране на цените за всеки определен вид работа и препоръча и в България да се въведе такъв. Той ще определи минималните възможни цени в строителството и ще спре дъмпинга, който често става първопричината за некачествено изпълнена работа.

Промяна в Закона за устройство на територията предлага изпълнителният директор на КСБ Мирослав Мазнев - да се промени ограничението, според което на обекти над 1000 кв. м разгърната строителна площ (РЗП) да има задължително квалифицирани строителни работници освен техническия ръководител. Според камарата това изискване трябва да се въведе за всеки обект с над 100 квадрата РЗП.

Друга промяна засяга участието на подизпълнители на строителни обекти, които са спечелени след обществена поръчка. Сега законът изисква фирмите подизпълнители да бъдат обявени още при кандидатстването.

„Но един строителен процес продължава понякога около 4 години, аз не знам какво ще стане за този период. Истинска конкуренция има само ако имам възможността по всяка време да избирам подизпълнителите”, заяви шефът на КСБ Илиян Терзиев.