Нови 30 автобуса ще се движат от утре по линии 72 и 84

Мисия София

16-01-2019, 16:22

Снимка:

СО

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

До края на годината ще бъдат пуснати в движение още 82 нови автобуса

"От утре пускаме още 30 нови автобуса на природен газ, които ще се движат по линии 72 и 84. Продължаваме модернизацията на столичния градски транспорт. В изпълнение на нашата визия за развитие на София като зелен град и подобряване на качеството на атмосферния въздух предприехме програма за модернизация на градския транспорт." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на готовността за въвеждане в експлоатация на новите 30 автобуса в присъствието на заместник-кмета на София Дончо Барбалов, изпълнителния директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов и председателя на комисията по транспорт към СОС Екатерина Йорданова.

Новите автобуси са на природен газ, имат система за видеонаблюдение, нископодови са, разполагат с рампа за хора с двигателни затруднения и отговарят на най-високия стандарт Евро 6. Предвидено е да има и безплатен WiFi в салона.

До края на годината ще бъдат пуснати в движение още 82 нови автобуса, като 22 от тях вече са доставени и са в процес на оборудване. Започна и доставката на съчленени автобуси, които са общо 60. Така тази година 90% от автобусите на линия ще бъдат обновени, а средната възраст на автобусите на градския транспорт ще бъде 6 години.

Тази година се очаква и доставката на 13 нови трамвая, както и пускането на първия участък от третата метролиния с новите мотриси на "Сименс".

"В последните няколко години реализирахме една от най-големите програми за модернизация на градския транспорт, с която целим да привлечем повече пътници и да спрем старите и замърсяващи автобуси" – каза също Фандъкова.

Кметът Фандъкова съобщи също, че в проектобюджета за 2019 г., който внасяме в Столичния общински съвет, след проведени тежки преговори със синдикатите, ще завишим средствата с 10 млн. лева за транспорт за повишаване на заплатите на всички работещи в четирите транспортни дружества със средно 10%. Заплатите ще се вдигнат с 10% от 1 февруари 2019 г.