Проф. Кантарджиев за починалото бебе в Плевен: Това е опасна инфекция, различна от грипната вълна

"Когато се касае за дете, колегите лекари правят каквото могат, но просто и усложненията са големи", каза той

Не бива да се подценява грипа – много тежка инфекция, с много и различни усложнения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са малки, тази година случаите са доста по-малко в сравнение с миналата. Това заяви в предаването "Тази сутрин" проф. Тодор Кaнтарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той допълни, че тази година броят на болните не е много, но усложненията са много тежки.

"При тежки инфекции усложненията са наистина тежки. Не трябва да се подценяват тези неща. Свикнахме, че инфекции лесно се лекуват – не, не се лекуват лесно. Трябват правилни лекарства, трябва правилна насока. Когато се касае за дете, колегите лекари правят каквото могат, но просто и усложненията са големи. Има склонност в нашата страна да се подценяват изследвания, които са важни. При случая с детето от Плевен инфекцията се е развила толкова бързо, че с микробиологична диагноза и без, може би краят щеше да е същия. Натрупва се рутина в лекарите, натрупва се умора, но обикновено се стараят", каза Катарджиев по повод темата с починалото едногодишно момченце.

"Обадиха ми се колегите, които правят проверката, прочетоха ми документацията, тъй като аз не съм запознат със случая, и им казах: "Това най-много ми прилича на респираторен синцитиален вирус - инфекция." Това е един вирус, чиято епидемия започна преди грипната в нашата страна. Ние го следим в референтната лаборатория, той е много опасен за недонесените, но децата от 1-2, до 5 години, също са заплашени. Това е опасна инфекция и е нещо различно от грипната вълна", каза още проф. Кантарджиев, допълвайки, че колегите не са му изпратили материал за изследване.