Недостигът на персонал и малкото средства са основните проблеми на областните болници

Проведе се месечното заседание на националното им сдружение

Недостигът на персонал и по-малкото средства, които ще получат през тази година са двата основни проблема, с които се сблъскват областните многопрофилни болници. Това стана ясно по време на проведеното в село Марково, община Родопи месечно заседание на Националното им сдружение. Домакин на срещата бе УМБАЛ-Пловдив.
На нея бяха обсъдени редица текущи въпроси, свързани с работата на лечебните заведения през 2019 г. Ръководителите бяха категорични, че най-големият проблем е свързан с недостига  на персонал. „Медиците, които работят при нас, са в по-напреднала възраст, защото по-младите се ориентират към частните болници в по-големите населени места като София и Пловдив или заминават за чужбина. Причината е, че не можем да им предложим атрактивно възнаграждение“, коментира председателят на Управителния съвет на сдружението д-р Васислав Петров, който е директор на Областната болница в Сливен.
След анализ на икономическата ситуация всички участници в заседанието се обединиха около идеята, че с подписването на анекса към НРД 2018 финансовите средства  за областните болници през тази година ще бъдат намалени на фона на нарастващата минимална работна заплата и предстоящото повишение на възнагражденията в бранша. Всяка болница ще получи през 2019 г. с около 100 000 лв. по-малко по Националния рамков договор, посочи д-р Петров. Според него до тази ситуация се стига, тъй като са намалени цените на най-масовите клинични пътеки, по които най-много се работи в областните болници.
Свиването на средствата ще доведе до още по-голям отлив на персонал, а това от своя страна ще понижи и качеството на медицинските услуги, опасяват се директорите. Затова Националното сдружение ще излезе със становище до Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС, в което ще настоява да бъдат преразгледани цените на клиничните пътеки и да бъдат повишени. Тази година за здраве са осигурени повече средства и няма никаква логика парите да бъдат намалявани, категоричен бе д-р Петров.