320 деца и родителите им се състезаваха и забавляваха в първия интерактивен хепънинг 320 деца и родителите им се състезаваха и забавляваха в първия интерактивен хепънинг

Спортна зала "Младост" едва побра всички желаещи да присъстват на съревнованието

320 деца от 16 бургаски детски градини, заедно със своите родители, превърнаха съботния ден във весел празник, който съчета любимите занимания на децата - приказки, игри и нови технологии. Спортна зала "Младост" едва побра всички желаещи да присъстват на съревнованието.

"Преди три години първи в страната решихме да въведем компютърно обучение в детските градини. Този интерактивен празник ще покаже какво са научили децата, използвайки новите технологии и, че таблетите могат да бъдат полезни, когато се ползват за научаване на знания, а не само като средство за игра. Децата днес имат динамичен стил на възприятие, те са много умни и благодарение на технологиите и английския език ще се реализират успешно в живота. Тук са директорите и учителите, които ще посрещнат тези деца наесен в първи клас, където това обучение ще продължи.", сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

На събитието присъстваха още заместник - кметът по образование Йорданка Ананиева, началникът на РУО инж. Виолета Илиева и ръководителят на катедра "Педагогика" в университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Румяна Папанчева, която също приветства гостите и разказа за програмата и софтуера, осигуряващ 2000 интерактивни задачи и 200 педагогически ситуации.

Детските заведения бяха представени от по 20 деца от 4-та възрастова група, разпределени в отбори по 5 малчугани. С помощта на 75 таблети и 5 интерактивни дъски децата решаваха задачи и намираха верните отговори на четири задачи в областите математика, български език, английски език и околен свят. След всеки отговор събираха отделните части от пъзел, ч1рез който сглобиха своята приказка.

Всичко, което децата правеха на таблетите и интерактивните дъски беше показвано на голям екран в залата за присъстващите, чрез четири камери, а в последната игра освен децата, участие взеха и родителите. Приказни герои помагаха на отборите да се справят с поставените задачи, а в паузите между тях децата играха, пяха и танцуваха.

Интерактивният детски хепънинг, организиран от Община Бургас, приключи с песни и танци, а малките състезатели получиха грамоти и снимки от първия интерактивен хепънинг.