ISU: Световното в София може да е вдъхновение за нови върхове на българския шорттрек

Фантастично е как велик спортист като Евгения Раданова помага дълго след края на кариерата си!

Ръководството на Международния кънки съюз (ISU) похвали България за условията и организацията на световното първенство по шорттрек.

"Спортната надпревара беше много вълнуваща. Организацията беше на много добро ниво - имахме много добри условия и много добро отношение и подкрепа към състезателите и официалните лица. Залата в София е великолепна. Надявам се, че организирането на това световно първенство ще стимулира хората в България да заобичат отново силно шорттрека и той да се върне, където беше преди 20 години, когато тук отново се проведе световно първенство, но в друга, по-малка зала. Вярвам, че това може да бъде ново начало за българския шорттрек", заяви Трон Еспели - вицепрезидент на Международния кънки съюз.

"Имахте възможност да се представите в най-добра светлина пред елита на световния шорттрек, да покажете и България пред света на шорттрека, а хората тук да видят най-големите шампиони на днешните дни. Наистина вярвам, че това световно първенство може да се превърне във вдъхновение за нови върхове на българския шорттрек", добави Еспели.

Той похвали усилията на трикратната олимпийска медалистка за България в шорттрека Евгения Раданова и след края на кариерата й, и конкретно при организирането на световното първенство в София.

"Фантастично е да имаш велик спортист, който продължава да дава най-доброто от себе си за спорта, дълго време след края на активната си кариера. Евгения Раданова наистина е отличен пример", каза Трон Еспели.

Според шефа от Международния кънки съюз България би се справила на високо ниво с организирането на зимни младежки олимпийски игри, за каквито страната ни се готви да кандидатства.

"Ако говорим за шорттрек, а аз също съм запознат и с организирането в България и на световното първенство по фигурното пързаляне за юноши и девойки миналата година - страната ви е готова да се справи. Изхождайки от гледната точка на шорттрека и фигурното пързаляне смятам, че България би била много добър домакин на зимни младежки олимпийски игри", коментира Трон Еспели.