Кметът на Видин инж. Огнян Ценков: Идват избори, започнаха злонамерените атаки срещу нас

Фалшива новина със стари снимки на Гребната база във Видин набра скорост в социалните мрежи

Руини или модерно спортно съоръжение – как изглежда всъщност базата днес? Кметът на града инж. Огнян Ценков ексклузивно пред Tribune.bg.

Миналата година беше започнат основен ремонт на Гребната база. Докъде стигна той и работи ли съоръжението към момента?

Ремонтът приключи. Гребната база  е едно уникално спортно съоръжение – специално за водни спортове. Построено е в заливаемата част на р. Дунав през 70-те години. Разпъната му площ е около 3000 кв./м. За най-голямо съжаление обаче до направения от нас ремонт, базата не беше ремонтирана и беше в много лошо състояние.

50 години без ремонт?

Да, имаше спешна нужда от ремонт. Имаше необходимост от укрепване на носещата конструкция, която е на множество бетонни пилони и под нея при високи води навлизат водите на р. Дунав. Изградено е така за улеснение на нашите гребни спортни клубове, които пускат своите лодки във водата.

Нужен беше и спешен ремонт на покрива. Условията в спортните зали, в битовите помещения и в хотелската част, бяха много лоши. Важно е, че успяхме да придобием цялата собственост, защото при раздържавяването през 90-те години, структурите, които са били към Организацията за съдействие към отбраната, са придобили част от спорните обекти. После след препродавания частта се беше оказала в частни ръце.

Как си ги върна Община Видин?

След завеждане на дело. Видин притежаваше около 70%, а фирмата – около 30 %. Влязохме в добър диалог с частната фирма и тя ни продаде своя дял в края на 2017 г. Взехме около 600 кв./м. закрита площ на много добра цена – 278 хил. лв. В момента съоръжението е 100% собственост на Общината.

Какви суми бяха отпуснати за ремонта и чия беше инициативата за него?

След отпусната субсидия  в размер на 3 млн.лева от кабинета “Борисов” още през 2016 г., отделихме 335 хил. лв. специално за ремонта на Гребната база. В края на 2017 г. вече течеше ремонт. Забавиха го лошите зимни условия, но април-май 2018 г. цялостният ремонт приключи.

 

Гребната база вече е едно съвременно съоръжение за водни спортове, които при нас са много силно развити. Ние имаме няколко много силни клуба, които имат сериозни успехи – и национални, и международни. Ремонтирахме и хотелската част, защото това е съоръжение, което може да се ползва освен от видинските клубове, и от други.

Вече Гребната база работи с пълна сила?

Да. И видинчани го виждат. Гребната база не е това, което беше. Вече е модерно съоръжение с добри условия за спорт.

В интернет с пълна сила се разпространяват едни 5-годишни, неактуални снимки, показващи разрухата. И то месеци преди местните избори. Съзирате ли атака срещу себе си или правителството?

Естествено, че е атака – и то злонамерена. И срещу мен като кмет, и срещу всичко постигнато, и срещу ГЕРБ и правителството. Вече нищо не ме учудва – откакто съм избран за кмет, атаките, фалшивите новини и манипулациите са ежедневие. Видях тези снимки. Във Видин никой няма да ги приеме сериозно и да им обърне внимание. Хората много добре знаят какво беше състоянието и какъв голям успех е, че успяхме да изкупим тази част, която не беше общинска собственост. И това е първото подобно придобиване от 1990 г. насам. А в началото Общината беше в много лошо състояние, но успяхме. Вече сме върнали много от задълженията си.

Но изненада ли ви атаката с архивни снимки?

Изобщо не. Сега идват избори. С встъпването ми в длъжност започнаха такива атаки. Имаше манипулирани материали за зимното почистване, слухове, че съм ходил при премиера да му кажа, че се отказвам от поста. Опитваха се да провалят наш проект с Фондация „Реал Мадрид“. А той е изключително успешен, деца от Видин ходиха на тренировките на футболния клуб в Испания. Навремето общински съветници – пълни фигуранти, блокираха Е-79, тормозеха видинчани, после изкараха че аз преча на магистралния път. Целта е да ни пречат и да ни компрометират.

Какво е състоянието на спортната инфраструктура в града?

Ситуацията се подобрява. Не е само Гребната база – спортните съоръжения и спортната политика са на много високо ниво. Ние имаме традиции. Всяка година отделяме по 300 хил. лв. за субсидиране на спортните клубове. Спорните бази се предоставят безвъзмездно, ток и вода плащаме също, както и ремонти. В спортния ни календар има множество събития, за които отпускаме 50 хил. лв.

Какви са целите, които си поставяте оттук-насетне?

Да продължаваме да развиваме спорта в трите направления. Първо – детско-юношески спорт, за да могат децата да израстват физически здрави и да не се поддават на зависимости. Второ – високото спорно майсторство, защото Видин е дал много състезатели, които са постигнали сериозни национални и международни успехи. И трето – подкрепа на спорта в общината от самата Община. В две от елитните училища във Видин с европейска помощ ще бъдат изградени физкултурни зали, подходящи за ползване и от спортни клубове. Ще има тенис корт, закрит плувен басейн. Имаме и закрита писта за лека атлетика. Предстои ремонт на покрива на друга спортна зала. Имаме над 70 спортни площадки. По молба на деца изградихме площадка за скейтборд – точно каквато поискаха. Работим в зависимост от потребностите на гражданите. Спортът при нас е масов и на много високо ниво! Снимка на Деня

Щрихи от Плевен