Бургас бе домакин на първия турнир от регионалните игри в Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс

В Бургас се проведе първият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘ 2019. Пет обединени отбора на деца с и без интелектуални затруднения взеха участие в спортния прaзник в Бургас.

Специален гост на турнира в Бургас бе атлетът Пламен Корсев, който завоюва бронзов медал в дисциплината дълъг скок в леката атлетика на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби‘2019.

"За мен е радост да се включа в организацията и провеждането на Регионалните игри в родния ми град. Пожелавам на всеки да постигне моя успех!", сподели Пламен Корсев.

Първи във футболната надпревара се класира отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Бургас. За второто място в турнира на Спешъл Олимпикс България се пребори обединеният отбор на Ресурсен център - Бургас и СУ "Васил Левски" - с. Горно езерово. Трети в надпреварата остана отборът на СУ "Кирил и Методий" - Карнобат.

В народната топка първи се класира отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Бургас, а на второ - отборът на СУ "Васил Левски" - с. Горно езерово. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерция народна топка - България.

"Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички", подчерта Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Всички момичета - участници в регионалните игри се включиха в иновативното състезание по индивидуални футболни умения - дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане и удар с топка.

"Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз. Началото е обещаващо. Всички са много заинтригувани и позитивно настроени към инициативата", сподели Емил Иванов непосредствено след турнира в Бургас. 

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции - да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници ще взематучастие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

Регионалните спортни празници през 2019 са в рамките на кампанията ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, в подкрепа на българското участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби през март 2019. Атлетите на Спешъл Олимпикс Бългрия на възраст от 14 до 42 години се състезаваха в 7 спортa - лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой, тенис и конна езда и завоюваха 19 медала и десетки отличия. Всичко за кампанията на WWW.FAN.BG.

Регионалните игри са част от кампанията БЯЛ КАРТОН - символ на спорта за развитие и мир: WWW.FAN.BG/BIAL-KARTON/.

Мисията на Спешъл Олимпикс е  да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.