ОДМВР - Плевен предупреждава: Внимавайте при продажба на животни!

Полицията препоръчва на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакт с търговци

С наближаването на Великденските празници започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при покупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи: 
• Укрепете и осветете стопанските си постройки.
• Опитайте да запомните или да запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).
• Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
• Не дръжте големи суми пари в дома си. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.

При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Неприемайте да ви плащат във валута, която не познавате и можете да бъдете подведени.

Ако сте жертва или свидетел на престъпление сигнализирайте незабавно органите на МВР. 

От ОДМВР – Плевен пожелават на плевенчани и гостите на област Плевен весели и спокойни празнични дни!