Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба в Пловдив

В галерия „Аспект” творецът ще представи десет непоказвани досега свои пластики на женски фигури в „метални рокли”

На открито пред галерията ще бъде показана най-новата му мащабна скулптура от арматурно желязо „Дева -М”

Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни, от 18.30 часа в галерия „Аспект”. Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в „метална рокля” - „Дева - М”.  Висока 2,32 м. тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите на Пловдив - европейската столица на културата 2019  ще могат да я видят на открито пред галерията. Попитан защо точно „Дева -М”, скулторът отговаря: „ Всеки се моли на своя господ, а аз – на Девата. Нека всеки намери своето М – може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още...”

"Дева-М”  е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.

"Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им.  Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам сктруктурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят”, споделя скулпторът.

В галерия „Аспект” скулпторът ще представи десет пластики на женски силуети в рокли от бронз и неръждаема стомана, както и рисунките, предшестващи появата на скулптурите. Темата „Рокля” е запазена марка на твореца. В нея той работи вече единадесета година. Началото на този период в творчеството му поставя уникалната внушителна женска фигура в рокля от неръждаема стомана „Rainbow In The Darк” -  “Дъга в Нощта”, която краси замъка  Bois Guy във Франция. Сред емблематичните му скулптури в тази тема са също: „Жената на рибаря”, „Полъх”, „Фукла” и др. У нас на открито могат да се видят две от ефектните рокли на Живко Седларски  - рокля „Сирена” в Поморие и „Бягаща по вълните” в Бургас.

В Карлово се намира една от първите монументални творби на автора - 4 метровият войнишки паметник от бронз „Майката”, който карловчани днес наричат „Розоберачката”.  

Модни дефилета

С творбите си, пресъздаващи жената в рокля, Живко Седларски реализира и четири модни дефилета – две във Франция и две в България. Първото му ревю е през 2013 г. в катедралата на малко градче в областта Бретан във Франция. Под звуците на музика, изпълнена на орган, ученици от местното училище бутат на колички скулптурите на българския автор, а публиката, събрала се в храма, има възможност да се наслади на роклите, сътворени от месинг, бронз и стомана. Второто си модно дефиле прави отново във Франция през лятото на 2017 г. заедно с един от учениците на френския дизайнер Жан-Пол Готие. Събитието се радва на интереса на парижките медии. „Металните рокли” на българския творец този път са поставени статично като декор за модното дефиле, а 20-годишни момичета дефилират, представяйки нова модна колекция. Две от роклите в нея са вдъхновени именно от скулптурите на Живко Седларски, пресъздадени от плат.

В България първото си модно дефиле скулпторът представи през декември 2018 г. по време на десетото юбилейно издание на церемонията по връчването на наградите на Академията за мода „БГ модна икона”. В края на февруари тази година Живко Седларски се включи с ревю в благотворителния бал на асоциация "Бургас е надежда". Седем от скулптурите му бяха продадени на търг, а средствата предоставени за абитуриентския бал на младежи, които се нуждаят от подкрепа.

За Живко Седларски изложбата „Дева -М” в Пловдив трето представяне в град  - европейска столица на културата. Предишните две са в Марибор, Словения и Марсилия, Франция.

Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово.  Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г.  Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Повече информация можете да откриете на: www.sedlarski-art.comСнимка на Деня

Щрихи от Плевен