"Останете живи" на плевенския журналист Георги Стоянов влезе и в училищните библиотеки на Горна Оряховица

Животът

28-06-2019, 10:17

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Книгата "Останете живи" на плевенския журналист Георги Стоянов влезе и във варненските училища

Георги Стоянов представя книгата "Останете живи" в "Ники Кънчев Шоу" по Дарик радио

Журналистът Георги Стоянов представя в Горна Оряховица книгата си „Останете живи“

Георги Стоянов представи книгата "Останете живи" в шоуто на Ники Кънчев

Единадесетокласници от ПГЕХТ "Проф. Асен Златаров" - Плевен се запознаха с книгата "Останете живи"

С книгата си "Останете живи" Георги Стоянов призовава младите хора за отговорност по пътищата

Останете живи! Книгата срещу войната по пътищата влезе и в ОУ "Св. Климент Охридски" - Плевен

Във Варна представят книгата "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата

По инициатива на народния представител Нели Петрова във Варна ще представят книгата "Останете живи"

Книгата събира истории на участници в инциденти, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени по пътищата на страната ни

Книгата си "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата, представи в Горна Оряховица журналистът и гл. редактор на Plevenutre.bg Георги Стоянов. Домакин на представянето бе СУ "Георги Измирлиев“. Срещата се организира със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица и постоянната комисия "Спорт и младежки дейности“ към Общинския съвет. На срещата присъстваха председателите на комисиите – заместник-кметът Йорданка Кушева и общинският съветник Димитър Николов, както и директорът на училището Криси Аврамова.

"Останете живи" събира истории на участници в инциденти, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени по пътищата на страната ни. Чрез книгата Георги Стоянов се надява повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението.

"Написах тази книга не за да ви плаша, а за да ви предпазя“, сподели пред учениците авторът, като преди това разказа три зловещи случая на катастрофи в Плевен, откъдето е и той. От 1951 г. до 2018 г. над 60 000 души са загинали в катастрофи в България. Ранените са над 400 000, а само от началото на месец юни до вчера, загиналите по пътищата в страната са 59 души. Но това не са просто цифри, това са човешки съдби, коментира журналистът. Георги Стоянов сподели, че идеята му е книгата да достигне до повече училищни библиотеки, а учениците да я прочетат, за да формират инстинкт за самосъхранение и отговорност, за да пазят и живота и здравето на другите.

До сега изданието е представено във Варна, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и вече е част от библиотеките на десетки училища в тези градове. От днес то е част и от училищните библиотеки и Общинската библиотека в Горна Оряховица.

Книгата "Останете живи" разказва 14 истории на хора участвали или засегнати по един или друг начин от пътно транспортно произшествие – пострадали, близки на жертви, виновници за катастрофи, пътни полицаи. Бих искал, четейки историите да се поставите на тяхното място. Това ще ви помогне да формирате своя инстинкт за самосъхранение и отговорност, сподели с учениците авторът. В книгата освен историите, Георги Стоянов е включил и правила за действия при катастрофи, за да може да се реагира адекватно, а не озовалите се на произшествието да вадят телефоните и да снимат. "Останете живи" има и фейсбук страница със същото заглавие, където има публикувани и много видеа.

Не си правя илюзията, че с една книга ще спра войната по пътищата, но исках да направя нещо ново и по-различно. За съжаление, въпреки многото инициативи и кампании, които се водят, черната статистика не намалява, а напротив – всеки ден се актуализира с нови цифри, сподели още авторът.

Десетокласникът Трифон Йорданов прочете откъс от книгата, разказващ за незаконно организираните на много места в страната автомобилни гонки.

Искрено се надявам, че един ден черната статистика от войната по пътищата ще намалее, че ще настъпи промяна и тази промяна ще дойде от младите хора. Затова и правя представянето на книгата си пред млади хора. Прочете я, бъдете отговорни и останете живи, каза в заключение пред учениците журналистът Георги Стоянов.

Всичко за книгата и кампанията по представянето й може да следите на фейсбук страницата Останете живи.