Селата край Велико Търново ще имат достъп до европейски средства от 2021 година

Мисия

28-06-2019, 18:24

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това стана ясно по време на заключителната конференция на местните власти за мандат 2015-2019

Селата край Велико Търново, част от общината, ще имат достъп до европейски средства след 2021 година. Това стана ясно по време на заключителната конференция на местните власти за мандат 2015-2019, организирана от Националното сдружение на общините в Република България, чийто председател е кметът на Старата столица Даниел Панов.

По време на среща на представителите на местната власт с вицепремиера Томислав Дончев, Даниел Панов повдигна въпроса за 19-е общини, лишени от възможност да кандидатстват за европейски средства за инфраструктура в малките населени места. Сред тях е и Община Велико Търново. Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че през следващия програмен период 2021-2027 г. не трябва да се допуска да има общини, които да останат без европейско финансиране. 

Конференцията събра над 450 кметове, председатели на общински съвети, секретари на общини и др. Освен вицепремиера Томислав Дончев, сред гостите бяха министрите на регионалното развитие - Петя Аврамова, земеделието – Десислава Танева, околната среда и водите – Нено Димов, културата – Боил Банов, труда и социалната политика – Бисер Петков, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и др. 

Направена бе равносметка, че за 12-е години членство на България в Европейския съюз в общините са модернизирани повече от 1500 училища, детски градини, болници, културни, социални, административни и многофамилни жилищни сгради, обновени са над 900 км. пътища, подобрени са над 17 млн. кв. м. паркова среда и зелени площи, укрепени са над 700 хил. кв. м. свлачища и са изградени над 70 хил. линейни метри съоръжения за предотвратяване на наводнения в населените ни места. Изградени са нови или рехабилитирани над 50 пречиствателни станции и над 5 хиляди км. водопроводна и канализационна мрежа, както и 19 регионални системи за управление на отпадъците, обслужващи повече от 4 млн. души. И към настоящия момент общините работят по 1800 проекта за над 4 милиарда лева, посочи Даниел Панов.

Иновации, конкурентоспособност и икономическо развитие ще са сред приоритетите в новия програмен период, а целта на европейските инвестиции ще бъде генериране на икономически растеж и на общините, и на регионите. 

Отзвук от форума бе и подкрепата за програмата за саниране. Даниел Панов изрази категорична позиция, че тази държавна подкрепа е много важна за хората и трябва да продължи и занапред.

Друга от обсъжданите теми на големия форум бе за решаването на проблемите с изоставените язовири. Кметовете получиха уверение, че до края на юли необходимите законодателни промени ще минат на второ четене в Народното събрание, а чрез областните управители държавата ще става собственик на язовири от този тип. 

След разговори със земеделския министър Десислава Танева стана ясно, че до есента ще бъде намерено и балансирано решение относно мораториума за сделки със земеделски земи, когато става въпрос за инвестиционни намерения и разкриване на нови производства.

Осем общини ще получат допълнително финансиране и за подобряване на чистотата на въздуха – за монтиране на филтри, закупуване на нови отоплителни инсталации за домакинствата и др.