Жив огън, високи температури, искри и тежки чукове в центъра на Банско /снимки/

Железните момчета от "Айрън Брадърс” подаряват силни усещания под открито небе

В рамките на джаз фестивала в Банско, жителите и гостите на града стават свидетели и преки участници в изключително интересни и рядко срещани демонстрации. Наред с фолклорните традиции и обичаи, железните момчета от „Айрън Брадърс” подаряват силни усещания под открито небе и показват своите завидни умения в работата с желязо. Жив огън, превисоки температури, заслепяващи искри и тежки чукове са само част от тайните, с които майсторите извайват непокорния материал. И преди да си спомните изречението - "Казвам ти, майсторе, понеже не ти знам името”, трябва да знаете, че в ковачницата са събрани едни от най-добрите в света. Хуб Сенсен, Сергей Полуботко, Михайло Клочко, Олег Шупрутко, Сергей Тияско, Сергей Чайка, Васил Куции, Васил Куции-джуниър и Руслан Задарожний. А на почетното място стоят Радослав Сарафов и Георги Делиев от "Айрън Брадърс", домакини и организатори на събитието, които разказаха как е възникнала идеята за проекта.

Нашите момчета са получили покана от Михайло Бабяк, директор на 21-ва професионална гимназия в Ивано-Франквиск, за да говорят за бъдещи общи програми по обмяна на опит на учащите там, които да идват на стаж и в Банско, защото ковачницата тук е направена по образец, а майсторите ни се славят с уникалния си стил на работа. Пристигнали на място, Радо и Жоро се срещат с организаторите на тамошния фестивал от поне 15 години - Михайло Клочко и Сергей Полуботко и така около полунощ в един ресторант пламва идеята за гостуване. Като на шега отначало и с особена доза приповдигнатост банскалиите не се замислят за организацията на едно такова събитие, свързано с немалко средства по транспорт и настаняване. Следва разговор с кмета на общината Георги Икономов, който веднага приветства идеята.
Най-хубавото е, че работата им в рамките на Джаз фестивала ще роди произведение на изкуството, подарък от железните момчета, който да се превърне в талисман за Банско и да бъде символ на неостаряващото минало и твърди, като от желязо, корени за този "ковящ" духа си град.

И никак не е случайно, че вдъхновени от музиката, мъжете с татуировки и бради  решават да подарят на града паметник от звуци. И не един, а цели два. Първият ще представлява камертон с внушителни размери, достигащи височина от три и половина метра, а вторият ще впечатли с форма и визия на „летящи клавиши на пиано”. И двата, естествено, са от желязо и ще бъдат готови още тази вечер. Всички с нетърпение очакват решението на Георги Икономов къде в Банско ще бъдат монтирани тези скулптури, направени с толкова обич и майсторство, вплели в себе си приятелската енергия и талант на едни от най-добрите „укротители на желязо”. Несъмнено опитът в тази сфера е много важен и няма да скрием, че рамо до рамо от сутрин до късна вечер с нашите момчета работи и осемдесетгодишният Хуб Сенсен - преподавател в художествената академия в Холандия и един от най-добрите ковачи в света. На дясната си ръка има само три пръста, но това го мотивира още повече.
Е, запалихме ли ви като въглищата, които горят в средата на манежа на откритата ковачница в Банско? Чакаме ви и довечера под зарята от искри, за да ковем заедно желязото, докато е горещо.
И предупреждаваме - не правете това в къщи, доверете се на „Айрън Брадърс”!