КЗП: Искайте компенсации, ако действителността в хотела ви не отговаря на рекламираното

Животът

13-08-2019, 10:29

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Комисията със съвети какви капани ни дебнат през лятото и как да ги избегнем

Комисията за защита на потребителите разпространи съвети на експерти как туристи да постъпват при различни ситуации при ползването на туристически услуги през лятото.
Експертите напомнят, че хотелиерът е длъжен да постави ценоразпис на рецепцията. Цените трябва да са в левове, ясно изписани и в еднакъв размер спрямо всички туристи. Тази информация следва да бъде предоставена, както на български език, така и на английски.

Един СПА хотел може да се рекламира по този начин, само ако притежава сертифициран СПА център. Този СПА център трябва да разполага със закрит плувен басейн. Задължително е да има и водна секция с басейн за възстановително и релаксиращо въздействие, масажна или класическа вана. Можете да разчитате още на сауна и влажна високотемпературна секция, помещение за контрастни процедури и др.

Когато туристите са избрали хотел на база ол инклузив, той трябва да предлага поне минималния задължителен асортимент от храни и напитки в съответните часови пояси. По отношение на напитките например, задължително трябва да има топли, безалкохолни, алкохол и коктейли. Храненията могат да бъдат в основния ресторант, снекбар, лоби бар и/или пул бар.

Ако по някаква причина част от обещаните услуги бъдат отказани на турист, мястото за настаняване следва да има готовността да предостави всичко обещано. В противен случай туристът може да поискай компенсация – други подходящи услуги или отбив от цената.

 

Ако на място туристът открие сериозни разлики във вида и категорията на обекта, неговото местоположение и отдалеченост от плажа или обещаните допълнителни услуги с представените в рекламата в интернет, то трябва да се обърне към търговеца, на когото е заплатил, и да настоява за компенсация.

От Комисията съветват при установяване на проблем туристите да уведомят управителя на хотела, представителя на туроператора или турагента, от който са закупили почивката, и да настояват да им бъде предоставено това, за което са заплатили. Ако направят допълнителни плащания поради неизпълнените ангажименти, да пазят платежните документи. Те ще са необходими, за да бъдат възстановени въпросните суми. Ако не успеят да решат проблема в диалог с търговеца на място или на по-късен етап, да потърсят съдействие от Комисията за защита на потребителите.