Томислав Дончев: Има огромен потенциал за нова индустриална зона между Севлиево и Габрово

Животът

18-09-2019, 12:12

Снимка:

община Севлиево

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вицепремиерът предлага до 2% от данък "печалба" и данък “общ доход” да остава в бюджетите на общините

„Правителството подготвя специално законодателство за индустриалните зони, защото имаме нужда от още 7 до 10 индустриални зони.  Тук е едно от местата, където има огромен потенциал да се създаде една от тях". Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който бе на посещение в Севлиево. Двамата с  кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов обсъдиха някои от важните инфраструктурни проекти за района.

Според Дончев „намеренията са в начален етап, но трябва да се стартира обособяване на терен и изкупуване на земи. Тук е едно от най-добрите места в България, къде може да се случи подобно съоръжение", поясни той. Разговори в тази насока ще се водят с Министерството на икономиката. „На първо време това мисля, че може да бъде част от държавното предприятие „Индустриални зони", обясни намерението на държавата вицепремиерът.

В тази връзка „до 2-3 години ще стане свръхактуална темата с обходния път на Севлиево. Причината е, че довеждащият път до тунела под Шипка е почти готов и очаквам през есента да е вече в експлоатация. След това, дори и при незавършен тунел, трафикът в района рязко ще скочи. А такъв трафик не може да минава през града " , коментира още Дончев. По думите му "изграждането на западен обходен път на града придобива изключителна важност".

Към момента кметът д-р Иван Иванов води разговори с Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) за започването на предпроектни проучвания за изграждането на такъв път. „Предложили сме примерно трасе пред АПИ, за 7 км обходен път като в него са включени само земеделски земи, част от които са общински. Общината има възможност да започне процедури за всички тези предпроектни инвестиционни проучвания. Това ще позволи на по-късен етап АПИ да започне и самото проектиране на пътя", обясни градоначалникът д-р Иван Иванов.

Община Севлиево, с подкрепата на държавата, ще продължи да работи за окончателното разрешаване на проблема с водоподаването, стана ясно по време на разговорите. Вицепремиерът бе запознат с направените в последно време инвестиции, които позволяват в града вече да няма воден режим. „След 2020 г. България ще продължи да използва средства от Кохезиония фонд за ВиК инвестиции. Аз не виждам никакъв проблем Севлиево да продължи да инвестира във водната инфраструктура. Сторено е много по отношение на подобряване водоподаването в Севлиево. С този комплекс от мерки и някои допълнителни, ще се реши водният проблем на Севлиево един път завинаги", категоричен бе вицепремиерът.

До момента е реконструиран 10 км. участък от довеждащия водопровод от Априлци. Подменени са много километри водопроводна мрежа в град Севлиево и изцяло са подменени водопроводните мрежи на селата Петко Славейково и Кръвеник, пусната е в експлоатация помпена станция "Дълбоки" и е подменен водопроводът до село Крушево. В момента се работи по проект за увеличаване капацитета на бункерните помпени станции, както и по проект за водоснабдяване на село Буря от село Гостилица. В същото време габровските села, захранвани до момента от Източния водопроводен клон, вече се водоснабдяват от язовир "Христо Смирненски". Предстои присъединяването на селата Яворец и Драгановци. Има готови работни проекти за подмяна на целия източен водопроводен клон, както и за оставащата в града неподменена водопроводна мрежа. Предстои провеждане на процедури за избор на изпълнител по тях, стана ясно по време на срещата.

Томислав Дончев и д-р Иван Иванов посетиха някои от големите предприятия в Севлиево като се срещнаха с директора на „Хамбергер България" Николай Петров, на „Идеал Стандарт Видима" Ярослав Дончев и на „Никипласт – М" Момчил Кънев. Бяха коментирани бъдещи инфраструктурни проекти, касаещи връзката на Севлиево с магистрала "Хемус", западния обходен път на Севлиево, както и улица, която да даде възможен достъп до фирмите в Северната индустриална зона. И трите фирми поставиха въпроса за разширяване възможностите на общината да формира икономически политики. Коментирано бе предложението на вицепремиера Дончев до 2% от данък "печалба" и данък “общ доход” да остава в бюджетите на общините.