Екологични автомобили на Русенски университет с награда

В София се проведе Форум на тема „Бъдещето на мобилността“. Събитието бе организирано от Shell България и е част от официалната програма на Европейска седмица на мобилността 2019 г. Специален гост на форума бе зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той връчи специални награди от Министерството на околната среда и водите на българските отбори, взели участие в състезанието Shell Eco-marathon 2019.

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България, изброи някои от целите на компанията, най-важната от които – да намали осезаемо въглеродния отпечатък от своята дейност.

Гостите на форума имаха възможност да се запознаят с българските участници в Shell Eco-marathon и да разберат повече за разработените от тях автомобили. Това е една от най-успешните глобални инициативи на Shell, която дава възможност на ученици и студенти от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили.

Двата отбора на Русенския университет, които взеха участие в състезанието в две различни категории представиха прототипите си на форума. С тях, като представител на университетското ръководство беше и проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на висшето училище и преподавател във факултет „Транспортен“. От 2017 година отборът “HydRU” се състезава в категорията градски тип автомобил, задвижван от водородна клетка. Отборът „Автомобилист“ участва в състезанието за шести пореден път. Те се състезават с прототип на електрическа батерия в категорията за екоболиди.

България участва в състезанието 12 поредни години, като през 2019 г. бе достойно представена от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, отборите „Автомобилист“ и HydRU към Русенски университет „Ангел Кънчев“ и от Технически университет - София.