Книгата "Останете живи" вече е част и от училищната библиотека на ПГМЕТ - Плевен

Целта на срещата с гимназистите бе призив - да бъдат внимателни и отговорни на пътя, като бъдещи шофьори

Журналистът Георги Стоянов гостува в Професионална гимназия по механоелектротехника - Плевен, където представи своята книга "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата. На срещата присъстваха ученици, учители и ръководството на училището.

Авторът на "Останете живи" разказа пред присъстващите за това кое го е провокирало да напише книгата, за процеса на събиране на историите в нея, за посланието й. Бе прожектиран кратък филм, както и снимки на пътни инциденти, станали из пътищата в Плевенско през последните години. Една от изповедите, описани в изданието, прозвуча по време на срещата, прочетена от възпитаничка на училището.

След края на срещата Георги Стоянов, учениците и учителите от ПГМЕТ - Плевен проведоха шествие под мотото "Спри! Да спасим живот!" в памет на жертвите, загинали при катастрофи.

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на автора Георги Стоянов е, че четейки историите младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.

Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

Кампанията ще продължи през цялата учебна година, а информация за всички училища и градове, в които книгата предстои да бъде представена, може да намерите на официалната й фейсбук страница "Останете живи".